sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Adevărat sau fals? E bine să fierbi aceeași apă de două ori

Distribuie:

Publicat:

Este periculos sa fierbi de 2 ori? Puneti ibricul pe foc pentru o ceașcă bună de ceai; este ceva ce toată lumea face. Nu va fi prima dată (și cu siguranță nu ultima) cand uităm că am aprins-o. Când revenim cu jumătate de oră mai târziu sau chiar cu o oră mai târziu, apa nu este suficient de fierbinte. Aici aprindem fierbătorul și așteptăm ca apa să clocotească a doua oară, pentru a ne putea bucura în sfârșit de ceașca noastră de ceai. Sună inofensiv, dar este într-adevăr? Primim regulat întrebări despre apa fiartă. Unele surse spun că nu este bine să fierbeți aceeași apă de mai multe ori. Dar este adevărat? Există multe motive care ne-au determinat să studiem acest subiect.

Este periculos sa fierbi de 2 ori?

Multe articole despre re-fierberea apei sugerează că atunci când fierbeți apă, componente periculoase se adună în apă în loc să fie eliminate așa cum se întâmplă în mod normal. Următoarele substanțe nocive se găsesc în apa clocotită de mai multe ori: arsen, nitrați și fluorură. Ați cumpăra o sticlă care spune „conține arsenic” pe eticheta sa? Sigur că nu! Deci, de ce vă fierbeți din nou apa dacă credeți că există șanse ca acesta să conțină arsenic? Mineralele sănătoase vor continua să fie prezente în apa fiartă, dar pot deveni periculoase dacă o fierbeți de mai multe ori. Sărurile de calciu se pot colecta în apă și pot provoca calculi biliari și pietre la rinichi.

Asta spun unele articole. Dar este adevărat?

Legenda urbană

Pentru a ajunge direct la punct: fierberea apei potabile din nou nu este periculoasă. Deci, de ce această zvon? Este posibil ca substanțele dăunătoare să se acumuleze în apă dacă este fiartă de mai multe ori. Apa potabilă pe care o consumăm conține arsen, nitrați și fluor, dar în astfel de cantități minime, acestea nu pot cauza probleme de sănătate dacă apa este fiartă mai mult de două ori.

Este periculos sa fierbi de 2 ori?

Este periculos doar dacă consumi 10.000 litri de apă fiarta de mai multe ori. Ceea ce nu face nimeni, desigur. Așa că, data viitoare când fierbeți apa și o uitați, nu ezitați să o fierbeți din nou. Puteți bea o ceașcă de ceai în siguranță: nu vă va face rău.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img