marți, 19 martie, 2024

ADEVARUL despre legislatia anti-incendii dupa TRAGEDIA de la Colectiv

Distribuie:

Publicat:

Ordonanta data in 2015 de Guvernul Ponta care impunea firmelor conditii mai drastice privind respectarea regulilor anti-incendiu a ajuns in Parlament, doar ca in 2016! Legislativul a stabilit un termen de 31 decembrie 2016 pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, adica un an de la adoptarea Ordonantei. Guvernul Dacian Ciolos a prelungit, la randul lui, acest termen pana in iunie 2017. Acesta a fost traseul legislatiei privind protectia impotriva incendiilor, dupa tragedia din Colectiv.

3 noiembrie 2015 – Guvernul Ponta adopta o Ordonanta care inaspreste conditiile de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu, Parlament prelungeste termenul de obtinere a documentului cu un an

Imediat dupa tragedia din Clubul Colectiv, Guvernul Ponta a emis o ordonanta de urgenta prin care inasprea conditiile privind functionarea cluburilor. Ajunsa in Parlament, Ordonanta a fost modificata, instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu.

Actul normativ, asa cum a fost adoptat de Parlament, a aparut pe 24 martie in Monitorul Oficial, dupa ce a fost promulgat si de presedintele Klaus Iohannis, anunta Libertatea. In motivarea demersului, initiatorii propunerii au aratat ca ”foarte multi proprietari/detinatori de constructii nu ar fi putut respecta termenul initial pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, respectiv 31 decembrie, in conditiile in care, in prezent, exista numeroase situatii de neconformitate a solicitarilor, iar in lunile ramase exista riscul inregistrarii unui volum mare de solicitari”. O modificare importanta facuta prin Ordonanta nr. 52/2015 este aceea ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), care inainte putea sa dispuna doar oprirea functionarii/folosirii constructiilor/amenajarilor, din noiembrie 2015 poate si sa sigileze constructiile si amenajarile firmelor care nu respecta regulile de siguranta la incendiu.

„Atributiile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au fost extinse in sensul ca inspectorii ISU pot sigila constructiile si amenajarile operatorului economic in punctul de lucru in care constata incalcarea reglementarilor privind siguranta la incendiu. Potrivit legislatiei in vigoare pana la data prezentei reglementari, ISU putea dispune doar oprirea functionarii ori utilizarii contructiilor sau amenajarilor, ceea ce nu era de natura sa garanteze incetarea de fapt a functionarii„, explicau reprezentantii Guvernului in noiembrie 2015, in urma adoptarii Ordonantei de Urgenta.

Totodata, in cazul aplicarii sigiliului, firmele erau obligate sa instiinteze clientii despre acest aspect, prin afisarea, la loc vizibil, a unui anunt referitor la oprirea activitatii.

Criteriile pentru inchiderea localurilor se aplicau in cazul cladirilor/spatiilor comerciale, adica in baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine si supermagazine. De asemenea, acestea sunt valabile in egala masura pentru cladirile/spatiile culturale (teatre, cinematografe, sali polivalente, sali de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participarii publicului) si cladirile/spatiile turistice (hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni).

24 august 2016 – Guvernul Ciolos prelungeste termenul pentru autorizatia de securitate la incendiu pana in iunie 2017

Guvernul Ciolos adopta o Ordonanta de Urgenta care prevede ca persoanele care detin constructii si amenajari ce functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu vor putea obtine acest document pana cel tarziu la data de 30 iunie 2017.

Executivul preciza, atunci, ca in urma analizelor efectuate, s-a constatat ca in cele patru luni pana la expirarea termenului stabilit, chiar daca se pastreaza acelasi ritm de avizare sau autorizare, nu toti proprietarii sau detinatorii constructiilor vor putea atinge obiectivul propus.

„Extinderea perioadei in care se realizeaza conformarea de buna voie la norma de autorizare va conduce la cresterea numarului de constructii autorizate, fara a fi necesara aplicarea unor masuri coercitive. Totodata, prin prelungirea termenului pentru obtinerea autorizatiei se urmareste reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obtinere a avizelor/ autorizatiilor de securitate la incendiu de catre beneficiarii care nu s-ar incadra in termenul actual. Prelungirea cu jumatate de an a termenului implica si reducerea numarului de solicitari de autorizare respinse pentru neconformitati, beneficiarii urmand astfel sa aiba la dispozitie o perioada mai mare de timp in care sa efectueze lucrarile necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu” spunea Guvernul Ciolos in comunicat. Guvernul sublinia ca, pana la data obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu, raspunderea pentru functionarea constructiilor si amenajarilor din punct de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu ramane in exclusivitate beneficiarilor investitiilor.

Ordonanta a ajuns in dezbaterea Parlamentului, unde se afla si in prezent, blocata in comisiile de specialitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img