vineri, 26 aprilie, 2024

Adio parodontoză! Cum o vindeci complet, fără durere

Distribuie:

Publicat:

Suferi de boala parodontală și îți dorești să scapi cât mai repede de neplăcerile pe care aceasta le provoacă? Ai căutat un tratament potrivit pentru tine, dar nu ai găsit soluții? Află cum poți să spui adio parodontozei într-un timp scurt și fără durere.

Boala parodontală, cunoscută de majoritatea oamenilor cu denumirea de parodontoză, este una dintre cele mai des întâlnite și grave afecțiuni stomatologice. Netratată la timp, aceasta poate duce la complicații severe și chiar la pierderea definitivă a dinților. Conform medicilor parodontologi, aceasta debutează, de cele mai multe ori, fără ca pacienții să sesizeze. Deși persoanele vârstnice sunt cele mai predispuse la această boală, nici cei tineri nu se află în afara riscului. Boala parodontală nu ține cont de vârstă și, în egală măsură, poate afecta și tinerii, fiind o afecțiune inflamatorie care distruge țesuturile de susținere a dinților. 8 din 10 români suferă de parodontoză și, din păcate, doar 8% dintre pacienții care primesc acest diagnostic ajung să se trateze.

Care sunt cauzele bolii parodontale?

Una dintre cele mai întâlnite cauze ale bolii parodontale este acumularea bacteriilor sub formă de placă bacteriană și tartru, în spațiul dintre dinte și gingie. Depunerile de placă bacteriană și acumularea tartrului sunt inevitabile indiferent de cât de multă grijă am avea de dantura noastră. De fiecare dată când mâncăm sau bem băuturi care conțin zahăr, microorganismele care rămân în cavitatea bucală, în zonele inaccesibile periajului dentar, formează placa bacteriană care, în timp, duce la apariția tartrului dentar.

Alte cauze care pot duce la apariția acestei afecțiuni sunt diabetul, factorii genetici, stilul de viață nesănătos și fumatul. Boala parodontală poate duce și la resorbția osului ce susține dinții.

Care sunt etapele bolii parodontale?

Conform Societății Române de Parodontologie, primul semn care trebuie să alarmeze orice persoană este sângerarea gingiilor. Boala parodontală are trei faze: gingivita, parodontita superficială și parodontita profundă. Gingivita se manifestă prin sângerări în timpul periajului dentar, miros neplăcut al gurii sau dureri și mâncărimi ale gingiilor. De asemenea, atunci când o persoană suferă de gingivită, poate observa o inflamație a gingiei, care își modifică culoarea din roșu spre roşu violaceu.

Parodontita apare atunci când există mobilitate la nivelul dinților sau sensibilitate exagerată la alimente și lichide reci sau calde. Totodată, pot apărea dureri și senzația de prurit gingival și, în mod evident, sângerări în timpul periajului zilnic. Atunci când boala parodontală ajunge într-un stadiu avansat, dinții prezintă o mobilitate foarte mare, iar sângerările și durerile sunt din ce în ce mai frecvente, și nu doar în timpul periajului dentar.

Ce tratamente se pot realiza?

Din fericire, medicina a evoluat considerabil, iar astăzi există mai multe tipuri de tratamente pentru a opri sângerările și disconfortul adus de către boala parodontală. În timpul tratamentelor se curăță cât mai bine țesutul infectat și zonele inaccesibile periajului dentar. Controalele periodice regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru păstrarea sănătății dinților, a gingiilor și depistarea parodontozei. De cele mai multe ori, tratamentul bolii parodontale cuprinde două mari etape.

În primul rând, putem vorbi despre metoda nechirurgicală, această etapă a tratamentului implică un detratraj dentar şi un periaj profesional, pentru a scădea numărul bacteriilor din cavitatea bucală și pentru eliminarea tartrului, factor iritant pentru gingie. Urmează chiuretajul subgingival în câmp închis, acesta înseamnă introducerea, între gingie şi dinte, a unor instrumente precise, cu ajutorul cărora se scoate infecția și tartrul din zona afectată, care se realizează sub anestezie locală. Astfel, pacientul nu va simți nici o urmă de durere, iar la final se va putea bucura de o dantură sănătoasă, fără durerile și neplăcerile parodontozei. La finalul etapei nechirurgicele, zona tratată este spălată cu soluții antiseptice, iar la nivelul gingiei se aplică, dacă este nevoie, substanțe medicamentoase.

În al doilea rând, putem vorbi despre etapa chirurgicală. Această se realizează pentru acele persoane care se află într-un stadiu foarte avansat al bolii parodontale, iar intervențiile nechirurgicale nu sunt suficiente pentru a putea stopa afecțiunea dentară. Pentru a curăța zonele greu accesibile, medicul stomatolog va tăia gingia și va elimina tartrul depus în jurul rădăcinii dintelui. Desigur, această intervenție, se realizeză doar sub anestezie locală, pentru ca pacienții să nu resimtă durere sau disconfort.

Laserul reprezintă o soluție modernă de realizare a tratamentelor în cazul bolii parodontale. Laserul reprezintă o soluție minim invazivă, creând condițiile biologice de reatașare a gingiei pe dinte. Energia laserului înlătură microbii și țesuturile alterate, stimulează vindecarea, reduce suferința postoperatorie și necesitatea de administrare a antibioticelor. Tratamentul cu laser poate completa terapia în boala parodontală clasică în etapele inițiale și reprezintă o alternativă de succes în etapele chirurgicale și de biostimulare. Este un tratament care nu implică nici un fel de durere sau disconfort, pacientul putând să spună adio bolii parodontale într-o perioadă de timp foarte scurtă.

Terapia bolii parodontale se realiează în două ședințe, în prima se realizează detartrajul, periajul și măsurătorile, apoi la o săptămână distanță, pacientul trebuie să revină la medic pentru chiuretaj. La distanță de o lună, se face control, pentru ca medicii să poată verifica modul în care boala se vindecă. Țesuturile au nevoie de trei luni pentru vindecare, după această perioadă sunt recomandate controalele periodice pentru igienizări  profesionale, la fiecare 4-6 luni.

Boala parodontală este o afecțiune gravă care poate duce la complicații extrem de dificile, de aceea, medicii stomatologi ne recomandă să luăm toate măsurile de precauție. Este foarte important să realizăm periajul dentar de cel puțin două ori pe zi și să folosim ața dentară și apa de gură pentru a elimina un procent cât mai mare al plăcii bacteriene și al tartrului. Prevenția este una dintre cele mai bune soluții împotriva bolii parodontale. În acest sens, trebuie să păstrăm o igienă orală corespunzătoare și să nu neglijăm vizitele periodice la cabinetele stomatologice pentru controalele de rutină și igienizările profesionale.

Foto: Pixabay

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img