sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Adrian Nastase arunca BOMBA: “Scopul operatiunii de strada este abrogarea guvernului”

Distribuie:

Publicat:

Scopul “operatiunii de strada” nu este abrogarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor penale, ci “abrogarea guvernului”, considera fostul premier Adrian Nastase.

“Este clar ca scopul operatiunii de strada nu a fost ‘abrogarea’ OUG-ului. Se urmareste, asa cum am aratat zilele trecute, ‘abrogarea’ guvernului si, apoi, ‘abrogarea’ alegerilor din 11 decembrie. Daca protestele vor continua in aceasta directie, unii reprezentanti ai PSD imi spuneau ca, desi nu au fost de acord cu un contra-miting pentru a apara ordonanta, ar fi de acord insa cu un miting de sprijin pentru guvernul PSD si impotriva presedintelui Iohannis”, a scris Nastase pe blogul personal.

In opinia sa OUG este doar un pretext si chiar inutila si din cauza “ca se duc tot mai putini la serviciu iar acolo, oricum, nu mai vor sa ‘abuzeze’ de munca, protestand sub forma de greva de zel”.

“OUG-ul (era sa scriu UGG-ul) a reprezentat un pretext. Pentru unii, sa protesteze in numele democratiei. Altii au fost suparati ca guvernul lucreaza ore suplimentare, noaptea. Unii si-au adus copiii sa protesteze si ei. Nu fiti rautaciosi, nu a fost vorba de scuturi umane, ci de copii care au citit OUG-ul si au simtit nevoia s-o protesteze. Un copil, spre exemplu, spunea ca el vrea sa salveze, unit, Romania. Altii, multinationali, si-au adus in piata papagalii, nemultumiti ca afacerile lor vor fi impozitate in Romania. Studentii din Cluj vin cu trenul sa protesteze la Bucuresti, nemultumiti, probabil, de faptul ca guvernul actual a decis ca ei sa nu plateasca de la 1 februarie transportul cu trenul si ca a decis sa dubleze indemnizatiile pentru studenti. Unii au dorit sa realizeze un fel de carnaval, cu masti si cu tobe. Altii au invatat de la ultrasi sa foloseasca vuvuzele si sa protesteze topaind. Micii comercianti si-au facut reclama, oferind cazare gratuita si sendviciuri pe strada”, a detaliat Nastase.

El precizat ca nu vrea sa critice ‘de principiu” protestele de strada, din aceste zile, pentru ca, “guvernul, pentru a fi elegant, a comis mai multe inabilitati” – in primul rand in alegerea precipitata a momentului in care au fost lansate initiativele din domeniul penal, dand sentimentul ca nu este vorba de o strategie generala de politica penala, ci de solutii punctuale pentru anumite situatii concrete.

“Din pacate, niciunul din guvernele ultimilor ani nu a incercat sa corecteze masurile in acest domeniu care au creat un ‘camp tactic’ pentru procurori, inclusiv prin noile coduri penale. Exemplu: participarea procurorilor DNA in faza de executare a pedepselor – atribut acordat de guvernul Ponta. O abordare de ansamblu in ceea ce priveste politica in domeniul juridic (penal) a guvernului este, in continuare necesara. (…) In paranteza, cred ca ministrul Justitiei (actualul tap ispasitor al ultimilor decizii guvernamentale sau viitorul ministru) ar trebui sa formeze un consiliu consultativ cu personalitati de autoritate in domeniu (magistrati la pensie, profesori, avocati). Nu stiu daca se va putea conta foarte mult pe specialistii juristi din Parlament. Am vazut, spre exemplu, ca parlamentarii USR isi scriu argumentele pe tablite pe care le recita pe culoarele Camerei si ale Senatului, urmand pilda lui Socrate”, a mai scris fostul premier.

In opinia sa, “e clar ca si actualul guvern a fost ‘domesticit’ de Sistem”.

“Sugerez ca asta-seara protestatarii sa scandeze si: ‘Daca va luati de DNA Dracu’-o sa va ia’. Despre Iohannis, un singur comentariu. El vrea sa apere ‘statul de drept’. Mai bine, in opinia mea, mai ales in actualele conditii regionale si internationale, ar apara interesele nationale romanesti. Se fac manifestatii de sustinere si in alte tari. Protestatarii anunta, cu bucurie: ‘Moldova e cu noi’, ‘Bulgaria e cu noi’. S-ar putea sa se organizeze manifestatii de sustinere si in Ungaria sau Rusia. Astept anunturi cu laser de tipul ‘Rusia e cu noi’, conchide Adrian Nastase.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img