miercuri, 24 aprilie, 2024

Afectiunea care iti spune ca ai imunitatea scazuta

Distribuie:

Publicat:

Candidoza este o micoza provocata de o ciuperca denumita Candida Albicans. Candida populeaza în mod normal cavitatea bucala, tubul digestiv, caile urinare si vaginul, fara a provoca infectii. În cazul aparitiei unor factori favorizanti, candida se înmulteste în exces, determinand aparitia infectiei fungice, numite si micoza. Sugarii sunt predispusi la candidoza.

Factorii favorizanti ai aparitiei candidozei sunt numerosi. Cel mai important este excesul de antibiotice. Daca se administreaza doze mari de antibiotice pe o perioada lunga de timp, sunt distruse atat bacteriile daunatoare, cat si cele saprofite, care traiesc în mod normal în organismul uman. Candida se înmulteste si determina aparitia micozei bucale. Sarcina predispune la aparitia candidozei bucale din cauza modificarilor hormonale, care duc la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii.

Bolnavii de SIDA prezinta, de asemenea, un risc foarte mare de a dezvolta candidoza orala. Cei care sufera de diabet zaharat sunt predispusi la aparitia bolii, deoarece nivelul scazut al glucozei din sange contribuie la dezvoltarea în exces a ciupercilor. Igiena orala precara sau uscaciunea mucoasei bucale, care apare în urma folosirii excesive a apei de gura, sunt alti factori care predispun la aparitia bolii.

Candidoza bucala afecteaza, mai ales, sugarii si batranii. Infectia ramane în majoritatea cazurilor asimptomatica. În cazul sugarilor apar pe limba pete de culoare alba, cu aspect branzos. Din acest motiv, candidoza bucala poate fi confundata cu depozitele care raman dupa alaptare. Limba si gura devin dureroase, aparand dificultati la înghitire. Sugarul nu are pofta de mancare si poate deveni agitat. În cazul adultilor, primul simptom al bolii consta în aparitia unei senzatii de arsura la nivelul gurii si al gatului. Ulterior, apar pete albe la nivelul mucoasei gurii si a limbii, care pot sangera la frecare. De asemenea, apare un gust neplacut în gura.

Candidoza bucala necesita tratament pentru a împiedica raspandirea infectiei în organism. Se recomanda medicamentele antifungice, care inhiba cresterea ciupercilor. Tratamentul poate fi administrat atat oral, cat si local. Sugarilor li se recomanda tratamentul local, iar adultilor, antifungice orale, datorita suprafetei mai mari de mucoasa afectata decat în cazul sugarilor. O igiena bucala buna, precum si o dieta echilibrata contribuie la prevenirea acestei infectii. Se recomanda începerea imediata a tratamentului cu antifungice la aparitia primelor semne ale micozei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img