joi, 25 aprilie, 2024

Afectiunea ochilor care afecteaza un sfert dintre europeni

Distribuie:

Publicat:

Hipermetropia este un viciu de refractie, aceasta problema de vedere afectand aproximativ 25% din populatia Europei, aflandu-se pe locul al doilea in topul problemelor oftalmologice dupa miopie. Hipermetropia este o problema de vedere in care corneea este plata (in mod normal este curbata) iar lumina se proiecteaza in spatele retinei (in mod normal se proiecteaza direct pe retina). in acest caz, persoanele afectate pot vedea fara probleme la distanta, insa le este afectata vederea de aproape, imaginile aparand “in ceata”.

Formarea imaginilor in spatele retinei este cauzata de o forma usor scurtata a globului ocular (apare atunci cand muschii ciliari sunt slabiti) sau de o aplatizare a corneei (in cazuri rare, poate fi o problema a cristalinului care este mult prea subtire). Acest lucru se intampla in cazul copiilor mici (aflati inca in procesul de dezvoltare), afectiunea disparand in timp. Daca unul dintre parinti are hipermetropie, cresc sansele celui mic de a suferi de aceeasi afectiune oftalmologica. in  cazuri rare, hipermetropia apare ca un simptom al diabetului sau al problemelor de circulatie sanguina de la nivelul ochilor.

Hipermetropia se manifesta diferit in functie de persoana. De exemplu, unele persoane au probleme de vedere doar de aproape, in timp ce altele intampina probleme si la distanta. Iata care sunt cele mai raspandire simptome ale hipermetropiei: imaginile de aproape sunt lipsite de stabilitate (apar “in ceata”) / trebuie sa te straduiesti sa vezi clar / oboseala si dureri oculare dupa activitati de aproape, precum citit, lucrat la calculator / dureri de cap / in unele cazuri, diferente de vedere de la un ochi la altul.

Principala complicatie a hipermetropiei este ambliopia, (numita popular “ochiul lenes”) care este intalnita doar la copii. Acesta afectiune secundara se refera la o vedere mai slaba a unuia dintre ochi (dar poate aparea si la ambii ochi). in general, ambliopia dispare pana la varsta de 7 ani. in cazul in care copilul sufera de la nastere de strabism (lipsa coordonarii dintre ochi), exista mai multe sanse de a dezvolta si hipermetropie. Primele probleme de vedere de aproape ar trebui sa implice un drum la oftalmolog. Acesta va trece in revista istoricul medical al pacientului (de ce boli sufera, ce boli a avut in trecut, ce boli au rudele apropiate). 

Tratarea hipermetropiei vizeaza corectarea procesului vizual pentru ca imaginea sa se formeze pe retina. in acest context, sunt disponibile doua optiuni: lentilele corective sau interventia chirurgicala. De cele mai multe ori sunt recomandati ochelarii de vedere care vin intr-o gama larga de lentile (protectie UV sau pentru calculator) si rame. Lentilele pentru ochelari pot fi bifocale, trifocale sau progresive. Alegerea unei pereche de ochelari trebuie realizata dupa consultatia oftalmologica atunci cand doctorul iti inmaneaza un document cu dioptriile potrivite ochilor tai.

Lentilele de contact pot, de asemenea, corecta hipermetropia. Moi sau rigide, permanente sau temporare, simple sau colorate, lentilele vin intr-o mare varietate de modele. Singurele neajunsuri ar fi grija suplimentara pentru ele (sunt sensibile) si pretul care este superior ochelarilor. Operatiile chirurgicale sunt folosite mai ales pentru a trata miopia insa exista si cazuri de operatii corective pentru hipermetropie usoara. Aceste operatii corecteaza vederea prin modificarea curburii corneei. 

Desi hipermetropia nu poate fi prevenita, detectarea sa timpurie previne progresare rapida a afectiunii precum si oboseala cronica a ochilor. Adoptarea unor obiceiuri simple, insa, poate duce la amanarea bolii sau evitarea agravarii acesteia: mergi regulat la control, mai ales daca unul dintre parinti are hipermetropie / ai grija de sanatate – detectarea din timp a diabetului sau a problemelor circulatorii (circulatia de la nivelul globului ocular afecteaza vederea) este primordiala consuma alimente sanatoase – legumele verzi, fructele de padure, peste oceanic, sunt doar cateva alimente care sunt benefice vederii / daca lucrezi sau citesti intr-o zona slab luminata, foloseste o lampa de birou / fa pauze dese daca lucrezi la calculator / poarta ochelari de soare cu protectie UV / poarta ochelari speciali daca esti implicat in activitati precum folosirea unor produse toxice / foloseste lentile corective potrivite – nu iti lua ochelari sau lentile de contact dupa ureche. Vederea ta depinde de potrivirea dintre reteta doctorului si lentilele pe care le porti.

Mergi urgent la doctor daca nu mai vezi cu un ochi, vederea devine deodata incetosata, sau vezi pete luminoase. Acestea pot fi simptomele unei boli grave. Hipermetropia nu reprezinta o problema care sa iti dea peste cap viata. Mergi la doctor de la primele simptome ale unor probleme de vedere, alege lentilele corective care corespund prescriptiilor medicale si bucura-te de fiecare zi. Hipermetropia nu te va impiedica sa profiti de fiecare moment.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img