joi, 28 martie, 2024

Afectiuni benigne ale sanului: simptome si tratament

Distribuie:

Publicat:

Desi avem tendinta sa ne ingrijoram atunci cand observam modificari ale sanilor, specialistii ne asigura ca in peste 90% dintre cazuri este vorba despre afectiuni benigne, adica necanceroase. Iata care sunt cele mai frecvente si cum le poti recunoaste si trata!

Abcesul. Este o afectiune cauzata de o infectie la nivelul sanului si se indeparteaza prin drenaj chirurgical. Poate aparea si in urma unei mastite netratate. Abcesul se manifesta prin prezenta unei formatiuni dureroase pline cu puroi. Aceasta este rosie si adesea fierbinte, fiind insotita de febra.

Adenofibromul mamar. Este cea mai frecventa tumoare benigna a sanului, dezvoltandu-se in tesutul glandei. In general, apare la femeile tinere, se diagnosticheaza prin efectuarea unei ecografii si se indeparteaza chirurgical. Adenofibromul este dezvoltarea unei tumori la nivelul glandei mamare. Tumoarea e unica la nivelul sanului, are dimensiuni variabile si este mobila sub piele.

Lipomul. Este o tumoare de natura benigna a carei particularitate este aceea ca e formata din tesut gras. Se indeparteaza chirurgical. Are dimensiuni variabile si nu este insotit de vreun simptom specific. Lipomul este unic sau multiplu.

Mastodinia. Desi nu este o afectiune propriu-zisa, mastodinia – numita si mastalgie – este frecvent intalnita la femeile tinere si cele aflate in premenopauza. Apare inainte de menstruatie si in primele luni de sarcina. In unele cazuri, mastodinia este unul dintre simptomele altor afectiuni ale sanului. Marirea in volum a sanilor, senzatie de tensiune la nivelul lor si dureri de intensitate variabila. Ele se localizeaza pe o anumita suprafata sau afecteaza tot sanul, extinzandu-se spre axila. Sunt determinate de dereglari hormonale, dar una dintre cauze este retentia de apa. Tratamente naturiste: Varza-alba – cataplasmele cu frunze de varza zdrobita au proprietati calmante, indepartand senzatia de tensiune si diminuand durerea. Se aplica zilnic pe portiunea dureroasa. Flori de tei – se beau doua cani de ceai pe zi, infuzia preparandu-se dintr-o lingurita cu flori la 250 ml de apa clocotita. 

Papilomul intracanalicular. Este o tumoare care apare la nivelul canalelor care au rolul de a transporta laptele. Se impune eliminarea lui chirurgicala, deoarece prezinta riscul de a deveni malign. Papilomul intracanalicular are ca semnal de alarma scurgerile mamelonare insotite de sange. La palpare, la femeile tinere, se simte ca o tumoare localizata in apropierea mamelonului. La cele aflate la menopauza, pot aparea mai multe formatiuni tumorale.

Mastoza fibrochistica. Mastoza, cunoscuta si sub denumirea de modificare mamara ciclica, apare la femeile tinere si este o afectiune comuna a sanului. Se manifesta prin prezenta chisturilor, insotite de modificarea tesutului mamar. Prezenta la nivelul sanului a chisturilor care isi maresc volumul in perioada premenstruala, asemenea unor inflamatii. Chisturile sunt cavitati pline cu lichid si au dimensiuni variabile. Sunt insotite de durere, senzatie de disconfort si tensiune. Afectiunea este cauzata dereglarile hormonale, fiind favorizata de urmatorii factori: stres, consumul de cafea, fumat, administrarea de anticonceptionale neadecvate profilului hormonal si traumatismul repetat al sanilor. Tratamente naturiste: Coada calului – cataplasmele preparate la aburi si aplicate zilnic pe zona afectata calmeaza simptomele. Zmeur – mladitele si frunzele de zmeur contin progesterone natural, completand deficientele organismului. Cura cu extract din mladite se face timp de doua luni, putand fi repetata dupa o pauza de 30 de zile. Administrare: Se bea de 2-3 ori pe zi, cate 1 ml de extract dizolvat intr-o jumatate de cana cu apa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img