vineri, 19 aprilie, 2024

Afectiuni care reduc riscul bolilor cardiovasculare

Distribuie:

Publicat:

Riscul cardiovascular poate fi redus cu inca 31% la pacientii cu diabet de tip 2 cu dislipidemie aterogena, combinatia obisnuita detrigliceride ridicate si niveluri scazute ale colesterolului lipoproteic cu densitate. Aceasta se realizeaza prin adaugarea de fenofibrat la simvastatina. Tratamentul a 20 de pacienti cu dislipidemie aterogena pe un numar de 5 ani reuseste sa evite un eveniment cardiovascular major.

In cadrul studiului asupra lipidelor Actiune pentru Controlul Riscului Cardiovascular la Diabet publicat on-line in New England Journal of Medicine (Revista de medicina din New England), grupul cu dislipidemie aterogena a inregistrat cu 70% mai multe accidente vasculare (deces cardiovascular, infarcte si atacuri cerebrale) decat pacientii fara aceasta afectiune. De fapt, riscul asociat cu dislipidemia aterogena a fost comparabil cu acela al persoanelor cu manifestari anterioare ale bolilor cardiovasculare (17,3% fata de 18,1%).

Efectul benefic al fenofibratului a fost observat numai la grupul pre-specificat de pacienti diabetici cu dislipidemie aterogena, nu la toate persoanele participante la studiu. „In timp ce pacientii cu dislipidemie aterogena au reprezentat doar 17% din persoanele participante la ACCORD Lipid, in practica clinica problema este considerabil mai mare. In prezent cuantificam aceasta in studiul Lipide cu risc rezidual si terapii standard) finantat de R3i, efectuat la Harvard Medical School si in peste 20 de centre universitare binecunoscute din toata lumea,” a spus profesorul Frank Sacks de la Harvard Medical School, Boston, SUA si vicepresedinte al R3i. 

8 factori de risc pentru boli de inima care sunt adesea ignorati

In cadrul studiului ACCORD Lipid, fenofibratul a redus de asemenea micro- si macroalbuminuria, indicatoare ale bolii renale diabetice. Aceasta corespunde rezultatelor inregistrate de studii clinice anterioare6, 7. „Nefropatia diabetica este o problema majora care trebuie gestionata. De aceea este important de stiut ca fenofibratul constituie un avantaj pentru acesti pacienti”, a spus profesorul Michel Hermans de la Cliniques Universitaires Saint-Luc, Bruxelles, Belgia, si Secretar General al R3i.

De asemenea, studiul a confirmat ca adaugarea de fenofibrat la simvastatina nu a avut ca rezultat un risc excesiv de miopatie (probleme musculare), tromboza venoasa sau pancreatita. De fapt, s-au inregistrat mai putine decese din toate aceste cauze si decese cardiovasculare la pacientii tratati cu fenofibrat decat la pacientii tratati numai cu simvastatina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img