News Flash:

Afla ce este untul ghee si de ce este considerat elixirul tineretii

25 Martie 2014
1092 Vizualizari | 0 Comentarii
Untul ghee este recunoscut in medicina traditionala indiana pentru calitatile sale de tonic si revigorant fizic si mental. Daca este consumat constant, are efect de intinerire si asigura substantele nutritive necesare unei diete echilibrate.

"Untul ghee este cel mai recomandat aliment din grupa lipidelor", spune dr. Cristina Raduta, medic specialist in medicina de familie, cu competente in ayurveda, apifi toterapie si acupunctura. Specialistul observa ca untul ghee "nu are efectul pronuntat de incetinire a procesului digestiv pe care il au grasimile, in general. Din contra, conform medicinei ayurveda, acesta sustine focul digestiv, imbunatatind procesele de asimilare a substantelor nutritive. Datorita faptului ca in procesul prepararii au fost indepartate proteinele din lapte, este indicat si celor care au intoleranta la lactoza".

Risc mai mic de boli de inima

"Ghee-ul este practic alcatuit doar din lipide (grasimi) ", remarca medicul. "Desi acestea au o reputatie proasta, sunt absolut necesare pentru buna functionare a organsimului. Prin urmare, este de dorit sa nu excludem lipidele din alimentatie. O solutie ar putea fi untul ghee. Desi are un procent ridicat de grasimi saturate, este mai indicat decat untul normal. Cei care il prefera au un risc mai scazut de ateroscleroza si de afectiuni cardiace". Aceasta afirmatie a fost dovedita si de un studiu al populatiei rurale din India, care releva ca cei care il consumau aveau un risc mai mic de boli de inima.

Cum il prepari

Pentru a prepara unt ghee ai nevoie de unt cat mai gras (80- 82 % grasime). Poti folosi orice cantitate doresti. Se pune intr-o oala (ideal de fonta, cu fund dublu), la foc mediu spre mic. Cand incepe sa fiarba, dai focul cat mai mic. Dupa vreo 10 minute, se formeaza o spuma. Se ia cu o lingura de lemn si se pune deoparte. Se curata bine lingura inainte de a o folosi din nou. Se repeta procedeul pana vezi ca nu se mai formeaza spuma (aproximativ 45 de minute). Dupa aceea, il iei de pe foc si il lasi sa stea 10 minute. Il stecori printr-o sita noua, peste care ai pus tifon, direct in borcanele in care va fi depozitat. Se lasa partea care ramane pe fundul oalei pentru ca aceea e mai tulbure si va altera calitatea. Daca e bine preparat si acoperit, nu este nevoie sa fie pus la frigider.
Imbunatateste imunitatea

"Ghee este un remediu antiinflamator. Are un efect benefic si asupra organelor sexuale. Creste capacitatea de a memora si, in general, rezistenta organismului. Ghee medicinal este preparat cu anumite plante sau amestecuri de plante, acesta avand proprietatea de a mari eficienta remediilor. Din punct de vedere al medicinei traditionale indiene, ghee este considerat un aliment sativic. Acest tip se refera la alimente usoare, sanatoase, care favorizeaza claritatea mentala si procesele de constientizare, aduc o stare de echilibru interior, de armonie si pace. Un aliment sattvic nu creeaza o stare de somnolenta si nici nu are un efect stimulent, excitant. Poate fi recomandat si tipului constitutional Kapha (celor predispusi la ingrasare) cu moderatie, in timp ce untul normal e total contraindicat in acest caz."

Sursa: Unica.ro

untul ghee tonic revigorant fizic remediu antiinflamator
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 36 queries | Mysql time :0.017458 (s)