News Flash:

Afla cu ce poate fi inlocuita dependenta de cafea

13 Iulie 2013
1697 Vizualizari | 0 Comentarii
cafea
Doar mirosul de cafea te poate trezi dimineata? Esti convins ca o cana plina cu "licoarea" magica iti poate incarca bateriile? S-ar putea sa te inseli! Exista ceaiuri care inlatura rapid oboseala si stimuleaza intelectul la fel de bine!

Multi dintre noi privim cafeaua ca pe un prieten de nadejde, pentru ca pune somnul pe fuga si ne tine treji si in alerta. Putem insa inlocui cafeaua cu alte licori energizante, tonifiante pentru creier.  

Este vorba despre ceaiurile din plante, precum cel verde, negru, infuzia din cicoare, iarba mate, levantica, gentiana, dar si cel din  ghimbir. 

Au niveluri diferite de cafeina, taninuri si compusi care le dau proprietati tonice, excitante, revitalizante, vasodilatatoare si diuretice.  

Adauga in ceaiul verde ghimbir 

Ceaiul verde este extrem de bogat in antioxidanti si poate fi un inlocuitor eficient al cafelei. Cei mai importanti compusi activi din ceaiul verde sunt: teofilina, cafeina, sarurile minerale, taninurile si antioxidantii polifenoli, printre care flavonele si catehinele.

Bogat in antioxidanti, ceaiul verde contribuie la prevenirea tumorilor canceroase, scade nivelul colesterolului din sange, revitalizeaza si imbunatateste activitatea scoartei cerebrale.

Pentru a prepara decoctul de ceai verde ai nevoie de o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa. Decoctul trebuie sa fiarba cel putin 5 minute. Adauga apoi 2 feliute de ghimbir si ceaiul e gata! Ghimbirul ii da o aroma placuta, de picant-acrisor, si intareste efectul tonifiant si stimulativ al ceaiului verde.

Pont: Consumul indelungat de ceai verde poate da dependenta, asa cum se intampla in cazul cafelei.

Gentiana cu levantica, pentru pofta de viata

De la gentiana se foloseste in scop terapeutic radacina, pentru ca da rezultate excelente in perioadele de convalescenta si de epuizare fizica si intelectuala.

Infuzia din radacina de gentiana, 1 lingurita de planta uscata la 250 ml de apa clocotita, redau apetitul si cheful de viata.

Si daca vrei ca efectul sa dureze mai multe ore, adauga in cana cu apa fierbinte si o jumatate de lingurita de levantica. Are proprietatea de a relaxa sistemul nervos si de a calma starea de agitatie.

Radacina de gentiana se mai poate utiliza si sub forma de macerat din 10 grame de radacina pisata intr-o jumatate de litru de apa, timp de 24 de ore, si se bea cate o cescuta cu un sfert de ora inainte de masa.

Efect tonic si revitalizant are si tinctura de gentiana, pe care o gasesti la magazinele naturiste. Poti lua pe zi, la recomandarea medicului fitoterapeut, intre 2 si 50 de grame pe zi.

Mate si cicoare, cocteil energizant

Ceaiul mate sau ceaiul de Paraguay se gaseste la magazinele de tip Plafar si contine mateina, cafeina (2-4%), teobromina, lactona, taninuri.

Toate acestea fac ca ceaiul mate sa aiba o influenta benefica asupra starii de spirit, inlatura oboseala fizica si nervoasa si durerile de cap.

Ceaiul mate nu are efectele nocive ale cafelei, insa baut in doze mari poate deveni toxic pentru organism. Prepara o infuzie din mate, cicoare si iasomie, cate o lingura de plante uscate si maruntite la 250 ml de apa clocotita si lasa la infuzat cel putin 10 minute.

Cicoarea are tanin si fosfor, conpusi care fac din aceasta planta sa fie un tonic bun general, cu proprietati remineralizante.

Infuzia din "yerba mate" si cicoare contine aproximativ 80 de miligrame de cafeina la o ceasca. Prin urmare, poti consuma cu incredere acest cocteil, daca vrei efecte energizante, in acelasi timp de intensifiere a metabolismului si de ardere a caloriilor.

De asemenea, infuzia de mate cu cicoare inhiba foamea si creste imunitatea organismului.

Cum prepari un ceai "tare"

O infuzare prelungita a frunzelor de ceai mareste cantitatea de cafeina ingerata. De exemplu, un ceai negru lasat la infuzat 4-5 minute va contine intre 50 si 100 de miligrame de cafeina la o ceasca, in timp ce o ceasca de cafea poate sa contina intre 60 si 200 de miligrame.

Ceaiul negru, concentratie mare de cafeina

Ceaiul extras din frunzele de Camellia sinensis, respectiv ceaiul verde, galben, negru contine concentratii diferite de cafeina. Cea mai mare concentratie se afla in ceaiul negru (45-60 de miligrame de cafeina intr-o ceasca), ceaiul verde, aproximativ 5-30 de miligrame. In plus, aceste ceaiuri reprezinta o sursa naturala de vitamine si de minerale, substante antioxidante, acizi organici, taninuri, aminoacizi, care ii confera si proprietati benefice la nivel cardiovascular: tonifica inima, fluidifica sangele, provoaca vasodilatatie, normalizeaza tensiunea arteriala, previn ateroscleroza. De asemenea, regleaza nivelul sanguin al colesterolului si glucozei, imbunatatesc digestia, accelereaza metabolismul, au efecte antioxidante si antitumorale. In general, se pot bea 1-3 cani de ceai pezi, in prima parte a zilei.

Exista si ceaiuri medicinale, de exemplu ceaiul de rozmarin, care energizeaza, creste capacitatea de memorare, de concentrare, stimuleaza sistemul nervos central.

cafea ceaiuri plante ceai verde ghimbir gentiana levantica
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0860 (s) | 25 queries | Mysql time :0.013631 (s)

loading...