joi, 25 aprilie, 2024

Afla daca suferi de sindromul Burnout

Distribuie:

Publicat:

In ultimul timp, tot mai mult se vorbeste despre stresul ocupationalsau stresul la locul de munca. Ce inseamna acesta? Ei bine in multe tari dezvoltate dar si mai putin dezvoltate oamenii sufera de sindromul de epuizare profesionala sau asa numitul sindrom Burnout. Termenul de epuizare este foarte adecvat acestui sindrom, oamenii in general spun ca sunt stresati insa, in realitate unii dintre ei nu stiu ca sufera de sindromul Burnout.

Sindromul Burnout este cauzat de stresul constant de care sufera un individ pe termen lung fiind prins in situatii prea solicitante. 
Un astfel de stres poate duce la epuizare fizica si psihica datorita emotiilor negative acumulate in timp. O astfel de persoana care devine atat de mult incarcata negativ, fizic si psihic, ajunge sa lucreze sub o presiune extrema pana in momentul in care se simte atat de epuizata incat nu mai face fata conditiilor normale de munca. Ea sufera de stres la locul de munca din cauza suprasolicitarii, fricii de a fi data afara, conflictelor dintre colegi, volumului foarte mare de munca, sau din contra volumului mic de munca si lipsei banilor, datorita anuntarii unor modalitati diferite de angajare, fricii de somaj si alti factori.

Termenul de burn-out a fost folosit prima data de medicul Herbert Freudenberg, din New York, in anul 1974. Cativa ani mai tarziu, in 1981, alti specialisti au dat o definitie a notiunii de burn-out si anume: ,,un sindrom de depersonalizare, de epuizare profesionala, dar si de scadere a realizarii profesionale ce a aparut la persoane implicate profesional alaturi de altele”.

Cei mai afectati de sindromul Burnout sunt persoanele care lucreaza cu oamenii, ca de exemplu frunctionarii publici, medicii, profesorii, invatatorii, avocatii, vanzatorii, etc. Unii dintre acestia se vor adapta mai usor, vor face fata mai bine la stres, insa altii vor suferi de un stres foarte mare care le va da anumite simptome fizice si psihice. De asemenea, oamenii predispusi la acest sindrom sunt cei care au mereu dorinta de a performa, sunt grabiti, nerabdatori, vulnerabili la excesul de cereri, sufera de idealism sau au un sentiment de vina fata de indeplinirea lucrurilor personale.

Foarte multe persoane au tendinta sa se supra-responsabilizeze pentru a ajunge la un anumit statut, sau pentru a castiga mai bine, astfel ele pot sa sufere de epuizare fizica si psihica. Unele se adancesc in muca pentru a evita angajarea intr-o relatie intima importanta, desi aceasta este ceea ce le-ar putea oferi echilibrul ca individ. Altii muncesc foarte mult, fara sa ia pauze in dorinta de a-si consolida cat mai bine pozitia la care au ajuns. Treptat ei incep sa acumuleze disconfort emotional, fara sa poata scapa de emotiile negative in momentul cand sunt suprasolicitati.

Sindromul Burnout apare si la oamenii care au un conflict intrapersonal cu munca. In multe tari din lume femeile au diferite conflicte interne intre familie si munca, dar mai mult decat atat ele simt o presiune mare din dorinta de a excela la locul de munca de a-si dovedi in mod constant capacitatea si valentele profesionale in fata concurentei foarte mari cu barbatii. Sindromul Burnout apare pe fondul unui stres la care este expusa o persoana ce intra intr-un mediu nou, necunoscut ei si unde ea trebuie sa demonstreze ca face fata si poate avea o eficienta ridicata. De regula intr-un astfel de caz primele simptome de epuizare apar dupa o perioada de cinci luni de incercare asidua de adaptare.

Stresul ucide celula nervoasa

Epuizarea profesionala sau sindromul Burnout apare la cei care desfasoara o activitate profesionala ce se gaseste mereu intr-o stabilitate acuta sau chiar extraordinar de mare. Astfel de persoane sunt stresate de pierderea locului de munca. Cele mai afectate sunt persoanele care au varsta mai mare de 46 de ani si care pot gasi mai greu un loc de munca, cele mai preferate de angajatori fiind persoanele tinere. De asemenea, sindromul Burnout apare la indivizii care traiesc in orasele mari si au un job care presupune interactiunea si comunicarea cu multi straini in locuri publice.  Persoanele care prezinta un risc scazut de a suferi de sindromul Burnout sunt cele care dau mare atentie la starea lor fizica, au o sanatate buna si sunt constiente de acest lucru, care fac sport si au mereu grija sa duca un stil de viata sanatos. De asemenea astfel de persoane au incredere in sine, au stima de sine, se bazeaza pe ceea ce sunt, pe educatia lor, pe abilitatile si capacitatile lor.

Principalele simptome ale sindromului Burnout:

Apare o senzatie permanenta de oboseala constanta, atat dimineata, in timpul zilei, cat si seara.

Se instaleaza o stare de slabiciune generala, de astenie.

Este prezent un sentiment de epuizare fizica si emotionala.

Apar dureri intense de cap.

Scaderea in greutate este si ea un simptom frecvent, sau din contra acumularea unor kg in plus.

Se reduce sensibilitatea la schimbarile de mediu, este scazuta receptivitatea la situatiile noi si stresante.

In timpul zilei apar stari de somnolenta intensa si dorinta de a dormi. Starile de letargie sunt si ele foarte frecvente.

Vederea devine incetosata, la fel si alte simturi nu mai sunt atat de bune, se simte declinul lor, al mirosului si auzului.

Persoana care are acest sindrom sufera de tulburari respiratorii din cauza stresului fizic, psihic si emotional.

Anxietatea este un alt simptom care apare la o persoana foarte stresata.

Iritabilitatea, plictiseala, indiferenta, depresia, atitudinea negativa asupra vietii sunt simptome care apare o astfel de persoana epuizata.

Stresul creaza un sentiment de inutilitate si astfel entuziasmul pentru munca scade foarte mult, iar indiferenta fata de rezultatele muncii se instaleaza si ea.

Consumul de droguri, tigari si alcool pare sa fie o solutie pentru astfel de persoane care au sindromul Burnout.

Cum prevenim sindromul Burnout?

Realizati o activitate care va place.

Bucurati-va de simpatia oamenilor din jur.

Evitati activitatile care va fac sa nu fiti prea incantati pentru a reusi sa gasiti satisfactia la locul de munca, din punct de vedere profesional.

Acordati timp suficient serviciului dar nu uitati de nevoile personale.

Faceti mereu munca corect nu de mantuiala, astfel veti avea satisfactia lucrului bine facut.

Incercati sa ajutati o persoana doar daca are nevoie neaparat de aceasta, in caz contrar invatati sa refuzati politicos, sa spuneti NU.

Evitati persoanele care va incurca viata si concentrativa la interesele personale.

Gasiti sau cautati mereu un scop in viata, ganditi-va la viitor, reflectati la ceea ce faceti in fiecare moment.

Incercati sa analizati situatia din exterior, privind totul dintr-un unghi diferit si incercati sa ganditi la nivel general, analizand ceea ce faceti si de ce.

Folositi indatoririle de zi cu zi, obisnuite, doar pentru a reusi sa va atingeti obiectivele ce sunt cu adevarat importante si personale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img