vineri, 19 aprilie, 2024

Afla in cat timp se digera diverse alimente si de ce este important sa stii acest lucru

Distribuie:

Publicat:

Digestia reprezinta procesul prin care alimentele ingerate se descompun in mici particule care se plimba prin intestin si sange si este foarte important sa intelegi acest sistem daca vrei sa slabesti sau sa te mentii la greutatea pe care o ai.

Alimente cu digestie rapida. Daca mananci multe alimente rapid digerabile, s-ar putea sa-ti dai seama la un moment dat ca mananci de fapt mai mult decat ar trebui, deoarece foarte repede dupa ce termini, totul este eliminat si iti ramane doar senzatia de foame. Acest tip de alimente iti da un imbold rapid de energie doar pentru ca nivelul de glucoza este foarte mare. Desi energia in sine este ceva bine venit, daca organismul tau este plin de glucoza pe care n-o folosesti productiv, aceasta se transforma in grasime.

Alimente cu digestie lenta. Alimentele care se digera lent cresc cantitatea de zahar din sange mult mai lent si iti ofera un nivel echilibrat de energie pe parcursul intregii zile. Insa daca mananci numai acest tip preparate, sistemul tau digestiv va functiona la parametri maximi tot timpul, ceea ce este foarte solicitant pentru organismul tau. 

Specialistii sugereaza sa nu amesteci la aceeasi masa alimente care se digera repede cu unele ce au digestie lenta, deoarece procesul digestiv nefiind complet niciodata risti sa-ti dai peste cap stomacul. Cel mai bun moment de a manca preparate care au ingrediente cu diversi timpi de digestie este la masa de pranz, cand sistemul dgestiv este cel mai activ. Mesele de mic-dejun si cina ar trebui sa fie mai simple si de preferat din produse usor digerabile, ca sa primesti un imbold de energie imediat dupa trezire si totodata sa lasi organismul sa se odihneasca noaptea. 

Timpii de digestie ai alimentelor
– apa – intra in intestine imediat
– suc de fructe si legume – 15-20 de minute
– legume crude – 30-40 de minute

– legume gatite – 40 de minute
– peste – 45-60 de minute
– salata cu ulei – 1 ora
– legume cu amidon – 1.5-2 ore
– cereale (orez, hrisca, quinoa) – 2 ore
– lactate – 2 ore
– nuci – 3 ore
– carne de pui – 1.5-2 ore
– carne de vita – 3 ore
– carne de miel – 4 ore
– carne de porc – 5 ore

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img