luni, 18 martie, 2024

Afla totul despre ciroza galopanta, boala teribila care a ucis-o pe Ileana Ciuculete

Distribuie:

Publicat:

Ciroza hepatica reprezinta o afectiune cronica a ficatului caracterizata prin fibroza extensiva si modificarea severa a arhitecturii hepatice, prin formarea nodulilor de regenerare.
Termenul de “ciroza” provine din limba greaca, de la cuvantul “kirrhos” si se refera la culoarea maro-roscat a ficatului afectat pe sectiune. Principalii factori etiologici sunt alcoolul si virusurile hepatitice B si C, acestia actionand sinergic, atunci cand sunt intalniti la acelasi pacient.
Atunci cand nu se elucideaza etiologia dupa investigatii specifice, ciroza este denumita “criptogenetica”, fiind determinata probabil de virusuri hepatitice inca neidentificate, de hepatite autoimune silentioase sau de diverse substante toxice.
Simptome de ciroza hepatica
Adesea, pacientii pot avea boala hepatica avansata, fara nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseala accentuata. Alteori, se prezinta la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul tesutului subcutanat de la membrele inferioare), cresterea de volum a abdomenului prin lichid de ascita sau icter (coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor).
In cazurile avansate, prezentarea este direct cu encefalopatie hepatica – stare de irascibilitate, tremor, somnolenta diurna, bradilalie si bradipsihie sau direct coma sau prin hemoragie digestiva, scrie csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img