joi, 25 aprilie, 2024

Ai gard viu in curte? Inseamna ca ai nevoie de cateva sfaturi pentru tunderea gardului viu

Distribuie:

Publicat:

Ceea ce este important de spus este faptul ca, la tunderea gardului viu, conteaza calitatea materialului viu, desimea lui, inaltimea si starea lui de sanatate. Atunci cand alegi modelul pentru tunderea gardului viu tine cont de locul unde se afla acesta si de scopul urmarit atunci cand l-ai plantat. Perioada ideala pentru tunderea gardului viu este aceasta perioada, iar prima tundere se face la un an, doi dupa plantare, in functie de soi. Tunderea gardului viu nu poate sa coboare sub o anumita inaltime, pentru ca, in functie de soi, acesta trebuie sa aiba o anumita amplitudine pentru a se putea dezvolta in continuare.

• Idei de garduri vii si cateva solutii
Tunderea gardului viu in locurile care delimiteaza proprietati si zone de margine trebuie sa ramana la un anumit regim de inaltime, pentru ca scopul sau sa fie respectat. Tunderea gardului viu se face din aproape in aproape. Foloseste intrumente de calitate si fa-ti inainte o idee de ansamblu asupra a ceea ce urmaresti. Marcheaza regimul de inaltime cu tarusi si foloseste linii de ata ca sa delimitezi lateralele. Si atunci cand treci la tunderea gardului viu, principiul masori de doua ori si tai o data ramane valabil. Ia in calcul si denivelarile aparute pe sol.

• Cinci gradini miniaturale
Incepe tunderea gardului viu mereu cu extremitatile, din aproape in aproape.
Este bine sa te orientezi la tunderea la suprafata, in timp ce latarealele le vei tunde ulterior. Tunderea lateralelor trebuie facuta mereu cu atentie. Tuderea corecta a partii superioare este garantia unui gard viu sanatos, pentru ca permite accesul luminii solare in profunzimea gardului viu, ceea ce stimuleaza regenerarea lui si previne aparitia bolilor.

• Gard viu inalt. Sfaturi si idei
Partea superioara a gardului viu creste mereu mai repede, comparativ cu partile lui laterale, care beneficiaza mereu de mai putina lumina solara. Tunderea gardului viu nu este doar o operatiune estetica, ci si una care imbogateste materialul viu si-l revigoreaza. Tunderea gardului viu este incheiata abia dupa ce vei curata gardul de ramurile uscate de partile deteriorate sau bolnave. Tunderea este necesara mai ales pentru acele soiuri de gard viu care infloresc primavara pentru a stimula inflorirea si se face mereu inaintea perioadei de inflorire, uneori chiar imediat dupa ce apar mugurii. Nu exista un program pentru tunderea gardului viu. O poti face de fiecare data cand este nevoie. Ceea ce este important este sa eviti sa tunzi gardul viu in zile caniculare sau la orele de varf ale zilei deoarece exista pericolul uscarii lastarilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img