vineri, 26 aprilie, 2024

Ai pielea galbena? De ce boala grava ar putea fi vorbaAi pielea galbena? De ce boala grava ar putea fi vorba

Distribuie:

Publicat:

Ficatul este un organ esential care indeplineste functii legate de metabolism, stocarea energiei si detoxificarea corpului. Ce afectiuni ale ficatului pot aparea?

Ficatul este alcatuit din lobul stang si lobul drept, iar sub el se afla vezica biliara, alaturi de parti din pancreas si intestine. Ficatul si aceste organe lucreaza impreuna pentru a digera, absorbi si procesa ceea ce mancam si bem. Diverse motive pot face, insa, ca ficatul sa nu mai functioneze adecvat.

Hepatita este o infectie virala care duce la inflamarea ficatului si la deteriorarea lui. Toate tipurile de hepatita (A,B, C, D, E) sunt contagioase, dar se pot preveni prin vaccinare, contacte sexuale protejate si evitarea folosirii la comun a acelor de seringa. Hepatita A se transmite in general prin mancare sau apa contaminata si este vindecabila. Hepatita B poate fi acuta sau cronica si se transmite prin sange sau sperma. Se trateaza cu succes, dar in prezent nu exista o terapie care sa o vindece. Hepatita C se transmite prin sange si in prezent exista tratamente care pot duce la vindecarea pacientului, ceea nu garanteaza faptul ca acesta nu se va reinfecta in viitor. Hepatita D este o forma severa pe care o pot dezvolta doar pacientii cu hepatita B, iar hepatita E apare de obicei cand se consuma apa contaminata si in general se vindeca fara complicatii, potrivit clicksanatate.ro.

Ficatul gras, ciroza, cancerul de ficat si insuficienta hepatica sunt alte afectiuni ale ficatului mai des intalnite. Ficatul gras reprezinta grasimea care se depune la nivelul ficatului din cauza consumului de alcool (steatoza hepatica alcoolica) sau din cauze necunoscute (ficat gras non-alcoolic), dar care par sa aiba legatura cu obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea sau administrarea anumitor medicamente (corticosteroizi). Ciroza este deteriorarea severa a ficatului si a functiilor acestora, cauzata de infectii virale sau de consumul exagerat de alcool. Cancerul de ficat apare in special daca exista defecte congenitale ale ficatului, la persoanele cu ciroza, cu hemocromatoza (prea mult fier in ficat) sau infectate cu virusul hepatitic B sau C si uneori este legat de obezitate si  ficatul gras. La insuficienta hepatica se poate ajunge din mai multe cauze, printre care infectiile, bolile genetice sau consumul excesiv de alcool.

Semnele bolilor de ficat pot varia in functie de cauza lor, dar exista cateva simptome comune care iti permit sa-ti dai seama daca suferi de afectiuni ale acestui organ: ingalbenirea pielii si a ochilor (icter), urina inchisa la culoare, fecale cu sange sau de culoare neagra, abdomen, glezne si picioare umflate, greata, varsaturi, apetit scazut, oboseala continua, mancarimi ale pielii si invinetire usoara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img