marți, 16 aprilie, 2024

Ai un cuptor, o soba sau semineu ce trebuie pregatite de iarna? Asigura-te ca le etansezi cum trebuie. Iata cum

Distribuie:

Publicat:

Fie că vorbim de ușa de la centrala pe lemne, rosturile unei plite sau sobe de teracotă, ori vreun șemineu sofisticat, în fiecare caz ne dorim să fie bine etanșate ca să-și facă treaba, nu? Să „tragă bine”, să pastreze focul doar în camera de ardere, fumul să o ia pe drumul lui pe horn, iar noi să ne bucurăm doar de caldură, nu de fum sau eventuale scântei. 

 De aceea, trebuie acordată o mare importanță etanșării corecte a rosturilor respective, fiind chiar o chestiune de siguranță și de grijă pentru sanatate, nu doar de aspect și confort ambiental.  Produsul corect, care să reziste la temperaturile ridicate, este PENOSIL Premium +1500°C Sealant 

Uite un exemplu concret, auzit de la un coleg ce a fost în vizită la bunici. Aer curat, natură frumoasă de toamnă, relaxare binemeritată după stresul de la oraș si chef de mâncat cozonaci la cuptorul din foișor. 

Toate bune dar cuptorul avea multe fisuri și spații goale între cărămizi. Trebuia reparat cu ceva rezistent la temperaturi foarte înalte și care să adere bine la cărămidă. Produsul ideal in acest caz este PENOSIL Premium +1500°C Sealant, etanşant fără exfoliere pe bază de silicaţi, folosit la lucrări de izolare şi etanşare care necesită rezistenţă la căldură si temperaturi ridicate. Aderă și la substraturi din metal, piatră şi beton. După întărire rezistă la temperaturi de +1500°C si devine foarte dur. 

Cum se face?

Tai capătul tubului, atașezi duza (pipa) prin care iese materialul de etanșare. Pui tubul într-un pistol aplicator (de tip cartus de „silicon”) și apeși. Aplici etanșantul de-a lungul crăpăturilor/îmbinărilor, în toate golurile existente (cu grijă mai întâi ca suprafețele expuse la materialul de etanșare să fie curate, uscate și fără praf sau grăsimi). 

După aplicare netezești rosturile și indepărtezi materialul în exces. După solidificarea finală, e recomandat să încălzești cuptorul treptat pentru a evita apariția bulelor de aer când apa se evaporă. Ca rezultat al încălzirii, materialul se transformă în gri închis si devine extra-dur. Nu este impermeabil, deci, nu este recomandat dacă ai o situație în care corpul de încălzit stă în ploaie (e bine de știut, nu că aș fi vazut sobe sau șeminee la exterior, iar grătarele și cuptoarele de grădină stau adesea sub un foioșor/șopron). 

Acest material este utilizat și la scară mai mare, mulți meseriași preferă să își ușureze munca folosindu-l la cuptoarele de pâine/pizza, la îmbinări de hornuri industriale sau șeminee de orice fel. 

Produsul se găsește în majoritatea magazinelor de materiale de construcții din țară și în multe magazine online de profil. Este suficient să cauți pe net: http://penosil.com/ro/ 

Colegul zice că a testat cuptorul după reparație și a ieșit brici. Dar un cozonac n-a adus și el J

Lasă că merg eu weekendul ăsta la țară și fac „parpalaci pe plită… pe plită bine etanșată, desigur.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img