joi, 28 martie, 2024

ALARMANT! Cu cat a crescut numarul romanilor cu HIV/SIDA

Distribuie:

Publicat:

In Romania sunt acum peste 13.200 de persoane cu HIV. Numarul este mult mai mare fata de cel prezentat la finalul anului trecut de managerul Institutului “Matei Bals”, Adrian Streinu Cercel!

Un numar de 13.277 de persoane infectate cu HIV erau inregistrate in Romania la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor prezentate, marti, la Galati, la o dezbatere cu tema “Infectia HIV – problematica si aspecte medico-sociale”, la care au participat medici din Galati si Braila, alaturi de reprezentanti ai Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, anunta Mediafax.

Medicii atrag atentia ca valul de refugiati ar putea contribui la raspandirea acestei maladii, potrivit sursei citate.

“Ce apare in plus anul acesta fata de acum trei ani si poate autoritatile ar putea sa fie interesate de acest lucru, in conditiile noilor valuri de imigranti, s-ar putea cumva sa fim ceva mai solicitati pentru pacientii deja existenti in zona noastra. S-ar putea, prin statutul nostru de prima linie, de granita, sa spunem, in noul context european, sa fie nevoie sa facem fata la mai multe testari, monitorizari si poate problema se redimensioneaza si in acest sens”, a explicat coordonatorul Judetean al Programnului HIV/SIDA in Galati, Manuela Arbune, seful sectiei I de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Galati, potrivit Mediafax.

La sfarsitul anului trecut profesor dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, spunea ca “numarul pacientilor HIV/SIDA in viata este 12.732, din cele 19.906 cazuri inregistrate in perioada 1985-2014, in aceeasi perioada fiind inregistrate 6.540 de decese”. Adica intr-un an au fost inregistrare, in plus, inca 468 de cazuri noi.

Practic in intreg anul 2014  aproape de 900 de cazuri noi au fost depistate, in timp ce de la inceptul lui 2015 s-au inregistrat inca 333. Manuela Arbune a spus ca la nivel national s-a schimbat perceptia si atitudinea fata de aceasta maladie, la nivel ministerial, in sensul ca nu mai sunt probleme in privinta fondurilor destinate achizitionarii de medicamente pentru pacienti, dar exista inca sincope in distributie.

“Ne putem manifesta unele nemultumiri legate de modul in care sunt gestionate aceste fonduri, in sensul achizitiilor la timp. Achizitiile se fac pentru medicamente, ele vin, dar problemele au ramas de incadrare in termenele care sunt stabilite si care sa asigure continuitatea terapiei”, a spus Manuela Arbune.

Ea a atras atentia ca in ultimii ani se constata o crestere a numarului de pacienti adulti. “Daca acum trei ani vorbeam de un procent de 80 pacienti infectati cu HIV proveniti din cohorta ’88-’90, deci cu ani de nastere in acest interval, astazi proportia s-a schimbat prin descoperirea de noi cazuri… pacienti infectati pe alte cai decat calea nosocomiala pe care o cunosteam la cohorta noastra, ceea ce lanseaza provocari relatiei cu pacientii; nu mai sunt acei pacienti ascultatori, copii, asupra carora ne puteam manifesta o oarecare autoritate ca si parinti. Sunt acum pacienti mai in varsta decat noi. Sfaturile noastre nu mai rezoneaza cu varsta lor, sunt persoane adulte care doresc sa isi impartaseasca experienta acumulata, vor sa porneasca in viata, sa-si faca familii, sa isi demonstreze ca pot sa realizeze ceva, dar acest demers nu este usor”, a explicat specialistul, potrivit sursei citate.

“Exista permanent o nevoie a pacientilor de a avea acces, pe langa tratament, la consiliere medicala si psihologica. Pornind de la aceasta nevoie organizam intalniri in toata tara alaturi de medici, psihologi, autoritati si reprezentanti ai organizatiilor care sunt alaturi de pacienti. Tratamentul pentru infectia HIV este unul complex, de lunga durata, care poate duce la momente de descurajare, momente in care pacientul are nevoie de suport. Practic, noi aducem intr-un spatiu comun acele persoane extrem de importante pentru viata pacientilor”, a declarat Iulian Petre, director executiv in cadrul Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img