sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Alcoolul slabeste sistemul imunitar? Da, daca bei mult!

Distribuie:

Publicat:

Alcoolul slăbește sistemul imunitar. Sistemul imunitar este modul în care corpul tău se apără de infecții – cum ar fi bacteriile și virusurile dăunătoare – și te împiedică să te îmbolnăvești. Dar la fel ca un mușchi, sistemul imunitar poate deveni slab și nu reușește să vă mai protejeze împotriva infecției.

Obiceiurile sănătoase, cum ar fi să fii activ, să ai o dietă echilibrată și să dormi suficient, îți pot menține sistemul imunitar puternic. Însă factorii nesănătoși, cum ar fi stresul, fumatul sau consumul de alcool pot fi impozabile pentru sistemul dumneavoastră imunitar și pot îngreuna combaterea infecției.

Iată ce trebuie să știți despre modul în care alcoolul vă afectează sistemul imunitar.

Alcoolul slăbește sistemul imunitar

Conform Mayo Clinic, consumul de prea mult alcool slăbește sistemul imunitar și te face mai predispus la îmbolnăvire.

Alcoolul modifică structura microbiomului intestinal – trilioane de microorganisme care îndeplinesc mai multe roluri esențiale pentru sănătatea dvs. – și afectează capacitatea acelor microorganisme de a vă sprijini sistemul imunitar. Se pare că consumul de alcool poate dăuna și celulelor imune care aliniază intestinele și servește ca primă linie de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor.

„Prin deteriorarea acestor celule din intestinele tale, poate fi mai ușor pentru agenții patogeni să treacă în fluxul tău sanguin”, spune Nate Favini, de la Forward. Adică, consumând prea mult, reduceți mecanismele de apărare ale corpului dvs. pentru a lupta împotriva unei răceli, a unui virus sau a altor infecții bacteriene sau virale.

Și nu doar că aveți mai multe șanse de a face o răceală, dar băutul excesiv este legat de pneumonie și alte boli pulmonare. De asemenea, poate duce la o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială și boli de inimă, boli de ficat și risc crescut de cancer.

„Consumul de alcool în cantități mari, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, poate fi rău pentru sănătatea ta și pentru sistemul imunitar”, spune Favini.

De exemplu, un studiu din 2015 în jurnalul Alcohol a constatat că consumul de băuturi poete reduce celulele albe din sânge, care luptă împotriva infecției, cunoscute sub numele de monocite, slăbind în esență sistemul imunitar.

Alcoolul slăbește sistemul imunitar

Utilizarea moderată a alcoolului nu poate slăbi sistemul imunitar, dar trebuie să fii atent.

Potrivit Favini, o cantitate moderată de alcool – o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați, este în general sigură pentru persoanele cu sănătate bună și este puțin probabil să aibă un efect negativ asupra sistemelor imunitare.

Mai mult, unii oameni nu ar trebui să bea deloc. Este vorba despre persoanele care sunt însărcinate, au tulburări de consum de alcool sau iau medicamente care interacționează cu alcoolul.

„Cei cu afecțiuni hepatice cronice ar trebui să evite alcoolul, de exemplu, persoanele cu hepatită, boli hepatice grase nealcoolice, inflamație hepatică și orice afecțiune care ar putea afecta funcția hepatică”, notează Favini.

În general, evitați să beți cantități mai mult decât moderate dacă doriți ca sistemul dumneavoastră imunitar să fie în formă bună, spune Favini. Nu numai că consumul de alcool va reduce puterea sistemului imunitar, dar alcoolul are și un efect deshidratant.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img