vineri, 29 martie, 2024

Alegeri in FRANTA: 47 de milioane de francezi sunt asteptati la urne

Distribuie:

Publicat:

Aproape 47 de milioane de alegatori sunt chemati sa voteze in primul tur, la 23 aprilie, si in al doilea tur, la 7 mai, la scrutinul prezidential din Franta, pentru a-l alege pe succesorul socialistului Francois Hollande, transmite AFP. Seful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, in cadrul unui scrutin uninominal majoritar in doua tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reinnoit o singura data. El trebuie sa obtina majoritatea absoluta a voturilor exprimate intr-un tur sau doua, indiferent de rata de participare.
Votul in alb sau votul de protest, care reprezinta dreptul cetatenilor de a-si manifesta nemultumirea sau nehotararea in cadrul procesului electoral, nu este recunoscut in Franta. Din 2014, aceste buletine sunt numarate separat de voturile nule si anexate ca atare procesului verbal al fiecarei sectii de votare, dar nu sunt luate in calcul la numararea voturilor exprimate.
Cei patru favoriti ai scrutinului – Marine Le Pen, 48 de ani (Frontul National, extrema dreapta), François Fillon, 63 de ani (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron, 39 de ani (En marche!, centru), Jean-Luc Mélenchon, 65 de ani (La France insoumise, stanga radicala) – s-au distantat in sondaje de socialistul Benoit Hamon, 49 de ani. Ceilalti sase candidati sunt suveranistii Nicolas Dupont-Aignan, 56 de ani, Jacques Cheminade, 75 de ani, si François Asselineau, 59 de ani, trotkistii Nathalie Arthaud, 47 de ani, si Philippe Poutou, 50 de ani, si deputatul si fostul cioban Jean Lassalle, 61 de ani.
Pe listele electorale sunt inscrisi 46,97 milioane de alegatori, dintre care 1,3 milioane sunt stabiliti in afara granitelor Frantei. Cele 66.546 de sectii de vot din Franta se vor deschide la ora locala 08:00 (06H00 GMT) si se vor inchide la ora locala 19:00 (17:00 GMT), o ora mai tarziu fata de precedentele alegeri prezidentiale. In unele orase mari, sectiile de votare vor ramane deschise pana la ora locala 20:00 (18:00 GMT). Votul se va desfasura sambata in Antilele Franceze, in Guyana (America de Sud), in Saint-Pierre si Miquelon (arhipelagul francez din America de Nord) si in Polinezia franceza (Pacificul de Sud).
Pentru asigurarea masurilor de securitate au fost mobilizati peste 50.000 de politisti si jandarmi, sprijiniti de 7.000 de militari din cadrul operatiunii Sentinelle (desfasurati in permanenta pe teritoriul national dupa atacurile jihadiste din ianuarie 2015 din Paris). Este pentru prima data in istoria celei de-a V-a Republici cand un scrutin prezidential se desfasoara intr-un regim de stare de urgenta, instaurat dupa atentatele din 13 noiembrie 2015.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img