joi, 18 aprilie, 2024

Alegeri in Franta: Succes istoric pentru extrema dreapta

Distribuie:

Publicat:

Frontul National (FN, partid de extrema dreapta) s-a clasat in frunte, duminica, in cel putin sase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franta, unde a inregistrat un scor record intre 27,2% si 30,8%, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne.

FN a devansat net opozitia de dreapta si pe socialistii presedintelui Francois Hollande in trei regiuni cheie: in nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardia), unde s-a prezentat presedinta acestuia, Marine Le Pen, in sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), unde este condus de nepoata sa Marion Marechal Le Pen, si in est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena), cu strategul partidului, Florian Philippot.

Marine Le Pen a obtinut in regiunea sa intre 40,3% si 43% din voturi, in fata opozitiei de dreapta (24 pana la 25%) si a socialistilor (intre 18 si 18,4%), potrivit estimarilor.

Nepoata sa Marion Marechal-Le Pen a reusit un scor mai bun decat matusa sa: ea este creditata cu 41,2% pana la 41,9% din voturi, cu mult in fata dreptei (intre 24 si 26%) si a Partidului Socialist (intre 15,8 si 18,1%).

In total, 44,6 milioane de alegatori au fost chemati la urne. Al doilea tur este prevazut sa aiba loc la 13 decembrie. Rata participarii la vot a fost duminica de aproximativ 50%, un serios progres in comparatie cu scrutinul regional din 2010, marcat de un puternic absenteism.

Pe plan national, “se pare ca suntem de departe primul partid din Franta, cu mai multe procente in fata aliantei Republicani-centristi”, si-a exprimat multumirea vicepresedintele Frontului National Florian Philippot.

Partidul Socialist la putere a condus pana in prezent aproape toate regiunile. In al doilea tur va putea pastra numai trei sau patru regiuni.

Creditat cu o victorie detasata inainte de atentatele de la Paris, partidul Republicanii al fostului presedinte de dreapta Nicolas Sarkozy a vazut intentiile de vot indreptandu-se in ultimele saptamani spre Frontul National.

La trei saptamani dupa atentatele de la Paris (130 de morti si sute de raniti), revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic, masurile de securitate au fost intarite in jurul sectiilor de votare, in cadrul starii de urgenta. Politisti si militari patruleaza inarmati mai ales pe strazile din capitala tarii.

Mai putin cunoscute alegatorilor, competentele celor 13 regiuni se intind de la administrarea liceelor la ajutorul pentru intreprinderi trecand prin transportul public.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img