vineri, 26 aprilie, 2024

Alergeni care produc conjunctivita

Distribuie:

Publicat:

Conjunctivita alergica reprezinta manifestarea unei reactii de natura alergica a conjunctivei. Aceasta este o membrana subtire si transparenta, care acopera albul ochilor si interiorul pleoapelor. Boala apare din cauza raspunsului exagerat al sistemului imunitar în momentul în care persoana cu teren alergic intra în contact cu anumite substante din mediul extern. Substantele care provoaca aparitia conjunctivitei alergice poarta numele de alergeni. Din cauza raspunsului imun exagerat, pot sa apara simptome precum lacrimare, umflarea pleoapelor, stranut sau mancarimi. În unele cazuri grave poate aparea chiar si socul anafilactic.

Printre alergenii care determina aparitia conjunctivitei alergice se numara: praful de casa, penele, anumite produse cosmetice (cremele de fata, demachiantele, creioanele dermatograf, solutiile de ras sau dupa ras), mucegaiurile, firele de par de animale, veninul de insecte, medicamentele sau unele fructe precum capsunele. Acesti alergeni determina eliberarea histaminei si a altor substante, ceea ce conduce la dilatarea vaselor sanguine din ochi. De obicei, acuitatea vizuala ramane normala, aceasta fiind afectata doar în cazul aparitiei complicatiilor. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt înrosirea ochilor, mancarimi locale, lacrimare abundenta, nepurulenta.

În general, în aceasta boala, conjunctiva devine rosie si apare o secretie de cantitate moderata. Edemul ocular (umflarea pleoapelor) si înrosirea marginii pleoapelor sunt, de asemenea, caracteristice în aceasta boala. În majoritatea cazurilor, pacientii prezinta si alte boli alergice, precum bronsita sau rinita alergica.

Prima masura care trebuie luata împotriva aparitiei conjunctivitei alergice consta în evitarea expunerii la alergeni. Principalul scop al tratamentului este ameliorarea simptomelor. Se recomanda evitarea locurilor unde sunt prezenti alergenii care pot provoca exacerbarea bolii. Bolnavul trebuie sa evite atingerea ochiului cu mana, vata sau cu tifon. Ochiul afectat nu trebuie pansat, deoarece secretia stagneaza si germenii se pot înmulti. De aceea se recomanda tratamentul cu picaturi si lasarea descoperita a ochiului.

Mentinerea igienei ochiului este cea mai importanta, spalarea cu apa si sapun fiind recomandata zilnic. Ca si tratament local, se pot aplica unele coliruri antiseptice, comprese reci decongestive, dezinfectante si lubrifianti oculari care au efect de spalare a antigenilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img