vineri, 26 aprilie, 2024

ALERTĂ/Un avion militar libian a aterizat de urgenţă în sudul Tunisiei

Distribuie:

Publicat:

Un avion militar libian a pătruns în mod neaşteptat în spaţiul aerian tunisian şi a aterizat de urgenţă în sudul Tunisiei, a anunţat luni Ministerul tunisian al Apărării, anunță AGERPRES.

Avionul, un L-39, a aterizat în jurul orei locale 7:30 (6:30 GMT) pe un drum la Beni Ghezayel, o zonă situată lângă Medenine, la o sută de kilometri de graniţa cu Libia, a precizat ministerul într-un comunicat, citat de France Presse.

"A fost declanşată o operaţiune de control pentru a intercepta şi identifica avionul, dar el a trebuit să aterizeze de urgenţă", potrivit ministerului, care a mobilizat un avion de luptă tunisian.

Un colonel se afla singur la bord, potrivit comunicatului. Ministerul nu a fost în măsură să precizeze naţionalitatea sa şi nici forţa armată libiană din care face parte acest pilot.

Începând cu 4 aprilie, trupele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte al estului libian, s-au angajat într-o ofensivă militară pentru a cuceri capitala Tripoli, sediul Guvernului de uniune naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU.

Potrivit ONU, peste 100.000 de persoane au fugit de lupte şi raiduri aeriene în bătălia de la Tripoli, într-o ţară subminată din 2011 de luptele pentru putere între miliţii.

Fotografiile arată că acest L-39, un avion de antrenament ce poate fi folosit în luptă, transporta două bombe, fără a fi posibil să se confirme natura lor.

Potrivit paginii oficiale a GNA, avionul aparţine adversarilor săi, forţele loiale mareşalului Haftar.

Diferite surse au menţionat o "problemă de navigaţie", în timp ce altele s-au referit la un pilot "libian care ar fi dezertat refuzând să-şi bombardeze concetăţenii", aşa cum s-a întâmplat deja în 2011 şi 2014.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img