vineri, 19 aprilie, 2024

ALERTA! Capusele au invadat toata Romania! La ce pericole esti expus daca esti muscat de aceste insecte

Distribuie:

Publicat:

Este invazie de capuse in toata tara. 50 de pacienti ajung, zilnic, doar la un Spital din Capitala muscati de insecte.

Muscatura de capusa, netratata, poate duce chiar la boala Lyme – supranumita boala cu o mie de fete deoarece simptomele sunt febra, dureri de cap, dureri in gat, oboseala marcata, dureri musculare, iar diagnosticul este pus cu greu chiar si de medicii specialisti.

Riscul a crescut in aceste zile calduroase datorita stilului sumar de imbracaminte, dar si a inmultirii coloniilor de capuse in spatiile verzi, tufisuri, pe sub arbori.
Doar 30% din bolnavii de Lyme isi mai amintesc ca au fost muscati de capusa. Totusi capusa adulta poate fi vazuta cu ochiul liber si trebuie scoasa imediat iar nimfele arata ca un punct negru cat un varf de ac.

Capusa adulta este vizibila pe piele, mai dificil in zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat si apar ca un punct negru cat un varf de ac.

Capusa inteapa pielea cu ajutorul aparatului bucal, iar glandele ei salivare injecteaza o substanta anticoagulanta. Capusa ramane atasata de piele cateva ore pana ce se umple de sange, marindu-si dimensiunile in mod spectaculos.

Nu strangeti capusa care v-a muscat intre degete pentru a nu pompa din continutul sau intestinal, cu microbi, in sangele dumneavoastra.

Daca ati extras o capusa trebuie sa consultati imediat un medic, mai ales daca apar modificari la nivelul muscaturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vara” insotita de dureri musculare, transpiratii sau nas infundat.

Este imposibil sa recunosti muscatura de capusa doar dupa aspectul pielii. Lucrurile sunt clare doar daca ai gasit insecta pe corpul tau.

Diagnosticul este pus cu dificultate chiar si de un medic experimentat iar antibioterapia este necesara. Multi pacienti ajung sa nu fie diagnosticati sau sunt diagnosticati ca avand: scleroza multipla, reumatism sau poliartrita reumatoida, tulburari psihice , neuropatie alcoolica sau neuropatie diabetica.

“In cazul muscaturilor de capuse este util de stiut ca chiar daca se incearca extragerea corpului capusei, capul acesteia ramane infipt in piele. De aceea, este necesara fie prezentarea la medicul de familie, fie intr-un serviciu de urgenta, unde sa poata scoate pe cale de mica chirugie capul capusei din piele”, a explicat Gabriel Perianu, medic primar urgente.

Nu i se poate recomanda unei persoane sa evite iesirile in natura. In schimb, un bun mijloc de prevenire este purtarea de incaltaminte inchisa (nu vorbim de culoare, ci de izolarea labei piciorului – adidasi ori bocanci, nu sandale sau papuci) si de pantaloni lungi si de tricouri si bluze cu maneca lunga.

SIMPTOME

In unele cazuri, pe pielea pacientului apare un eritem in forma de tinta ori un eritem migrator, care apare o zi intr-un loc, apoi in altul si asa mai departe, explica doctorul. Insa sunt si cazuri in care acest eritem nu apare. Simptomele bolii Lyme sunt destul de usor de confundat cu cele ale unor alte boli, mai ales cu cele ale racelii si gripei. Acest detaliu a facut si ca boala Lyme sa fie si denumita “boala cu 1000 de fete”.

O alta mare problema este ca, la unele persoane, semnele bolii apar foarte tarziu, chiar si dupa un an.

ANALIZE

Dupa ce am fost muscati de o capusa din grupul Ixodes, cu aspectul descris mai sus, este posibil sa avem aceasta boala infectioasa ori nu. Aici intra in joc organismul uman.

Sunt persoane care au fost muscate de aceste capuse, dar care formeaza anticorpi si nu fac aceasta boala. Modalitatea de a afla o reprezinta testele de laborator (microscopia in camp intunecat si Westernblot-ul sunt cele mai folosite). Pretul acestor analize este cuprins intre 150 si 200 de lei. In trei zile (testul Westernblot) sau in 10 zile (microscopie), vei primi rezultatul.

TRATAMENT

Atunci cand testul este pozitiv se determina si stadiul bolii pacientului. Daca este Lyme cronic atunci tratamentul cu antibiotice dureaza luni intregi si trebuie sa fie atent supravegheat de doctor. In cazul in care pacientul are acel eriteme de care vorbeam mai sus, i se administreaza un tratament profilactic. Antibioticul prescris adultilor este doxiciclina (se ia o singura pastila pe zi), iar copiilor – amoxicilina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img