sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ALERTA DE RAZBOI! Un centru NUCLEAR al Coreii de Nord este “AMORSAT si PREGATIT”

Distribuie:

Publicat:

Centrul nordcoreean de teste nucleare de la Punggye-ri este “gata” de utilizare, afirma analisti de la “38 North”, un site specializat in monitorizarea Coreii de Nord, care se bazeaza pe mai multe imagini prin satelit datate miercuri, transmite AFP. Sit-ul Punggye-ri, din nordul tarii, este “amorsat si pregatit”, scriu expertii, care adauga ca imaginile “arata o activitate continua” in jurul portii nordice a complexului, noi activitati in zona administrativa principala si a personalului din apropierea centrului de comanda. Coreea de Nord “aparent ar fi plasat un dispozitiv nuclear intr-un tunel”, care ar putea fi declansat sambata dimineata, afirma pe de alta parte postul de radio Vocea Americii, care citeaza mai multi responsabili americani sub acoperirea anonimatului.
Regimul comunist va celebra sambata cea de-a 105-a aniversare a fondatorului sau. Aceste ceremonii sunt adesea pretextul pentru o desfasurare a fortelor militare. Coreea de Nord a amenintat marti sa riposteze la trimiterea “lipsita de ratiune” a unui grup aeronaval american spre peninsula coreeana, avertizand ca este pregatita de “razboi”, declaratia intervenind pe fondul escaladarii tensiunilor in regiune.

Presedintele american, Donald Trump, a reafirmat marti ca este pregatit ‘sa rezolve problema’ nord-coreeana fara ajutorul Chinei.

“Coreea de Nord cauta probleme. Daca China se va decide sa ajute, ar fi formidabil. Daca nu, vom rezolva problema fara ei! SUA“, a scris Trump pe contul sau personal de Twitter, la cateva zile dupa un summit cu omologul sau chinez, Xi Jinping.
Coreea de Nord face obiectul sanctiunilor internationale pentru programele sale nuclear si balistic, interzise de ONU. Precedentele imagini satelitare, din 25 martie, aratau deja pregatiri in vederea unui nou test nuclear in Coreea de Nord, conform “38 North”, citat de Agerpres. Coreea de Nord a efectuat cinci teste nucleare subterane, dintre care doua in 2016, si incearca sa se doteze cu rachete intercontinentale capabile sa transporte o incarcatura atomica. Phenianul a lansat o racheta care a cazut in mare cu o zi inainte de intalnirea dintre presedintele american, Donald Trump, si presedintele Chinei, Xi Jinping.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img