marți, 19 martie, 2024

Alerta in paradisul monedelor virtuale. Sume imense se tranzactioneaza intr-un stat UE

Distribuie:

Publicat:

Platformele de tranzactionare a monedelor virtuale au gasit in ultima perioada un nou paradis, majoritatea operatiunilor avand loc pe platforme dintr-un mic stat din Mediterana, care face parte din zona euro, relateaza Bloomberg, preluat de News.ro.

Malta pariaza pe monedele virtuale, pentru a-si mari avutia, insa expertii sustin ca paradisul fiscal a devenit prea prietenos cu un sector care ingrijoreaza autoritatile de reglementare din alte tari.

”Multe platforme au utilizatori dintr-o anumita tara, care deseori nu este si locul in care compania a ales sa se inregistreze. Majoritatea tranzactiilor cu criptomonede sunt operate de companii inregistrate in Malta”, a afirmat Sheena Shah, analist la Morgan Stanley.

Malta nu ar ocupa o pozitie atat de inalta pe lista statelor unde sunt inregistrate companiile care opereaza platforme de tranzactionare a monedelor virtuale daca recent nu ar fi avut loc un transfer al celei mai importante platforme de tranzactionare, a notat Shah.

Aceasta s-a referit la compania Binance, infiintata anul trecut in Hong Kong, care a anuntat in luna martie ca isi muta domiciliul legal in Malta, dupa ce autoritatile de reglementare din Asia au inasprit reglementarile referitoare la monedele virtuale.

Vezi si: Hackerii care au lovit cel mai tare Romania: te fac „miner” pentru monede virtuale

In timp ce o mare parte a volumului tranzactiilor se muta in Malta, majoritatea platformelor destinate tranzactiilor cu criptomonede se afla in Marea Britanie, Hong Kong si Statele Unite, potrivit Morgan Stanley.

Desi multi analisti sustin ca sunt monedele viitorului, in prezent criptomonedele sunt percepute ca fiind foarte riscante, din cauza volatilitatii mari si a lipsei de reglementare din domeniu. Majoritatea autoritatilor si bancilor centrale din lume nu recomanda folosirea lor si atrag atentia celor care le folosesc asupra riscurilor la care se expun.

La inceputul anului, gigantii bancari JPMorgan, Bank of America si Citigroup au interzis achizitiile de bitcoin si alte monede virtuale cu cardurile lor de credit, pentru ca bancile nu vor sa suporte riscurile asociate cu tranzactiile respective.

Achizitiile de monede virtuale pot crea mari probleme bancilor, daca clientii fac plasamente nerentabile si nu mai pot sa isi plateasca datoriile. Exista si riscul ca hotii sa foloseasca carduri furate sau bazate pe identitati furate pentru a cumpara monede virtuale.

 

In plus, autoritatile de reglementare cer bancilor sa monitorizeze tranzactiile clientilor pentru a preveni spalarea de bani, ceea ce nu este usor daca dolarii sunt convertiti in monede virtuale.

De asemenea, autoritatile de la Beijing si-au anuntat intentia de a elimina toate tranzactiile cu criptomonede care se mai realizeaza inca in China, prin blocarea accesului la platformele de tranzactionare din strainatate si retragerea aplicatiilor acestora de pe platformele mobile locale. Coreea de Sud a luat masuri similar.

De asemenea, Banca Nationala a Romaniei clasifica monedele virtuale drept active speculative, extrem de volatile si riscante, mentionand ca descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu acestea, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img