joi, 25 aprilie, 2024

Alerta! O tara ameninta direct SUA: Vom actiona radical, daca Washingtonul rupe acordul

Distribuie:

Publicat:

Iranul va relua "cu fermitate" activitatea de imbogatire a uraniului daca Washingtonul rupe acordul privind programul nuclear al Republicii Islamice asa cum ameninta presedintele Donald Trump, a avertizat sambata ministrul iranian de externe, Javad Zarif, citat de AFP. Ministrul le-a declarat jurnalistilor la New York ca Iranul nu cauta sa se doteze cu bomba nucleara, dar ca raspunsul "probabil" al Teheranului la retragerea americana va fi reluarea productiei de uraniu imbogatit, un element cheie in fabricarea bombei atomice. 

"America nu ar fi trebuit sa teama niciodata ca Iranul produce o bomba nucleara, dar vom relua cu fermitate programul nostru de imbogatire" a uraniului, a spus el, "daca presedintele Trump se retrage oficial din acordul nuclear". 

Donald Trump le-a stabilit data de 12 mai ca termen limita aliatilor sai europeni pentru ca acestia sa ajunga la o intelegere cu Iranul cu scopul de "a remedia lacunele grave" din textul acordului.  Liderul de la Casa Alba doreste mai multe inspectii si mai ales eliminarea posibilitatii ca Teheranul sa isi reia activitatea nucleara dupa expirarea restrictiilor impuse de acord, intre 2025 si 2030.

CITESTE: Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley: Administratia Trump va emite luni noi sanctiuni contra Rusiei

Administratia Trump va emite luni noi sanctiuni contra Rusiei, conform ambasadorului SUA la ONU, Nikki Haley, scrie Politico.

"Veti vedea ca vor aparea noi sanctiuni contra Rusiei”, a declarat ea intr-un interviu la emisiunea „Face the Nation” de la CBS, transmite News.ro. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin „va anunta aceste sanctiuni luni, daca nu a facut-o deja si vor fi valabile pentru toate companiile care au tranzactionat echipamente care au avut legatura cu Assad si folosirea armelor chimice”, a explicat Haley. 

Cred ca toata lumea o sa fie afectata. Cred ca toata lumea stie ca am transmis un mesaj puternic si speranta este ca vor asculta”, a declarat ea.

„Am vrut ca prietenii lor, Iran si Rusia, sa afle ca suntem seriosi si ca vor simti si ei durerea. Scopul nostru a fost sa transmitem un mesaj puternic catre Assad si prietenii sai si sa aratam ca nu vom sta sa ne uitam cum continua sa foloseasca arme chimice asupra propriului popor”, a afirmat Haley in legatura cu raidurile aeriene coordonate de SUA, Marea Britanie si Franta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img