vineri, 26 aprilie, 2024

Alerta! Produse alimentare infestate cu listerioza la Auchan! Tudor Ciuhodaru, medic ieseana: “Atentie marita! Mai ales daca sunteti insarcinata”

Distribuie:

Publicat:

Auchan a notificat ANSVSA cu privire la retragerea File-ului de somon de Alaska afumat, in care a fost detectata bacteria Listeria monocytogenes.

 

Persoanele care au achizitionat produsele sunt avertizate sa nu le mai consume. Le pot returna si isi pot primi banii inapoi.

Lista produse retrase:

Auchan File de Somon de Alaska afumat 60g, cod EAN : 5949084000160, lot 3044, exp 15.12.2018

Auchan File de Somon de Alaska afumat 60g, cod EAN : 5949084000160, lot 3184, exp 29.12.2018

Auchan File de Somon de Alaska afumat 150g, cod EAN : 5949084010404, lot 3044, exp 15.12.2018

Auchan File de Somon de Alaska afumat 200g, cod EAN : 5949084010381, lot 3184, exp 29.12.2018

„In urma analizelor efectuate la un esantion din cele 5 analizate s-a detectat Listeria monocitogenes (un cocobacil Gram pozitiv, asporogen, mobil, polimorf, de dimensiuni mici). Transmiterea infectiei de la animale la om se realizeaza in principal pe cale digestiva. Omul bolnav poate fi o sursa de infectie (mai ales nou-nascutii), iar femeile pot fi purtatoare de listerii in tractul genital. Listerioza este o infectie severa, provocata de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Desi oricine se poate infecta, in cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile insarcinate si pentru fat, provocand, in numeroase cazuri, nasterea prematura, avortul sau nasterea unui copil mort. Persoanele cu un sistem imunitar slabit au, de asemenea, un risc crescut de a face o forma severa a bolii. Printre aceste cazuri se numara persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar si batranii. Persoanele care au achizitionat aceste produse sunt invitate sa nu le mai consume si sa se intoarca cu ele la magazin unde li se va rambursa integral suma”, potrivit companiei.

Listerioza este o infectie severa, provocata de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Desi oricine se poate infecta, in cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile insarcinate si pentru fat, provocand, in numeroase cazuri, nasterea prematura, avortul sau nasterea unui copil mort. Persoanele cu un sistem imunitar slabit au, de asemenea, un risc crescut de a face o forma severa a bolii. Printre aceste cazuri se numara persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar si batranii.

Poate dura pana la 70 de zile pana cand boala se manifesta. Simptome sunt febra, slabiciune, varsaturi, confuzie si gat rigid, iar aceste semne pot dura saptamani. In urma unui tratament cu antibiotice, infectia poate fi vindecata.

"Atentie marita la fileul de somon de Alaska afumat si la produsele congelate din supermarket. Mai ales daca sunteti insarcinata. E alerta de listerioza. Boala a provocat deja 9 decese iar alte 47 au fost infectate. Mai multe produse comercializate in supermarket au fost depistate cu probleme in doar cateva luni ( salatele de icre si de humus) ! Romania a mai fost notificata privind prezenta produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes", a precizat medicul iesean conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img