vineri, 19 aprilie, 2024

Alimente pe care bucatarii nu le-ar comanda niciodata la restaurant

Distribuie:

Publicat:

Tipul de carne folosita sau felul in care sunt pregatite diferite ingrediente sunt cunoscute in detaliu de bucatari. Desi aparent toate preparatele din meniul unui restaurant sunt apetisante, bucatarii stiu mai multe detalii despre cum se obtin si ce este cu adevarat proaspat. Iata ce nu ar comanda niciodata la restaurant:
 
1. Specialitatea casei. Precis ai observat ca fiecare local te invita sa incerci specialitatea casei. Ei bine, motivul ar putea fi mai mult economic decat culinar. „Cand ies cu prietenii nu aleg nicodata specialitatea casei. Majoritatea restaurantelor realizeaza aceste feluri de mancare folosind ingredientele care sunt aproape de data expirarii, pe cele perisabile sau care nu sunt deloc cerute de clienti”, potrivit lui Alberto Morreale, bucatar-sef din San Diego. Cel mai bine este sa-i ceri chelnerului sa-ti recomande un preparat din ingrediente locale sau care au fost primite in ziua respectiva.
 
2. Preparatele din carne de pui. Daca iti place sa obtii friptura frageda de pui acasa si sa o marinezi probabil ca nu-ti va placea foarte mult varianta de la restaurant. „As comanda aproape orice cand ies la cina in afara de pui. In general, carnea de pui este mult prea uscata si nu imi place aroma. Pretul este mult mai ridicat decat ar trebui, iar gustul este similar chiar daca ingredientele aparent difera intre retete”, spune Ryan Ososky, bucatar de la Hollywood. 
 
3. Daca nu simti mireasma aerului sarat, evita stridiile. Majoritatea pestelui si crustaceelor nu sunt livrate in weekend, asa ca nu este recomandat sa comanzi un preparat cu aceste ingrediente lunea. De multe ori, bucatarii evita cu desavarsire sa comande orice fel de peste, cu exceptia cazului in care este vorba despre un restaurant situat pe malul unui rau sau intr-o statiune estivala. Cand vine vorba despre stridii, dezbaterile sunt si mai intense. „Nu comanda niciodata stridii daca au fost obtinute la mai mult de 150km fata de locul care le serveste. Stridiile pastrate la temperaturi prea ridicate pot cauza decesul”, potrivit lui Mark Nichols, bucatar-sef din Arizona.
 
4. Vrei mancare proaspata? Uita-te la dimensiunile meniului. Restaurantele in franciza sau cele care au meniuri foarte mari, probabil ca previn dezbaterile cand trebuie sa alegi ce mananci si ai luat si copiii cu tine, insa dimensiunile meniului sunt primul indicator ca ingredientele nu sunt proaspete. Daca iti doresti retete realizate din ingrediente locale probabil ca ar trebui sa eviti astfel de localuri. „De regula ocolesc restaurantele care au un meniu de dimensiuni impresionante pentru ca de obicei cumpara totul inghetat o data sau de doua ori pe saptamana. Daca meniul are mai mult de 2 pagini exista sanse foarte mari sa nu obtii o masa din ingrediente proaspete”, spune Nichols. 
 
5. Resturile mai putin evidente. Painea din cos, feliile crocante servite cu unt sau ulei de masline, ar putea proveni direct din cuptor sau ar putea fi recuperate de la masa altui client si reincalzite pentru a fi din nou apetisante. Poate ca iti place sa iei o astfel de gustare, dar este foarte greu sa stii daca mananci paine proaspata sau nu. „In afara de faptul ca au multi carbohidrati, feliile de paine pot fi o sursa de bacterii si germeni proveniti de la un alt client. Mai bine evita-le pentru a-ti proteja sanatatea”, recomanda Nichols.
 
6. Legumele. Preparatele pe baza de legume pot fi punctul central al unui meniu sau, din contra, un fel de mancare deloc original. Desi exista o varietate de texturi si culori, se pare ca nu toate salatele sunt ideale. „Cand merg la restaurant ma feresc de salata casei. Prefer sa aleg ceva creat special din ingrediente locale si cu o combinatie aparte de condimente. Nu vreau sa mananc ceva ce va avea acelasi gust oriunde m-as duce”, potrivit lui Kayson Chong, bucatar din Los Angeles. „Evita si platourile de gustari oferite ca specialitate a zilei deoarece este foarte probabil sa contina legume dezghetate, fara un gust aparte. Mai bine comanda-le separat ca garnituri si constituie-ti un fel de mancare senzational”, recomanda acesta. 
 
7. Germenii de langa cocteil. Chiar daca ti se face foarte foame in timp ce astepti ce ai comandat, nu fii tentat sa mergi la bar si sa rontai alune sau covrigei in timp de bei un cocteil. Poti fi sigur ca multe alte persoane au atins acel bol si nu este decat un pas de la alunele crocante pana la gripa. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img