vineri, 19 aprilie, 2024

Alimente sanatoase care baloneaza

Distribuie:

Publicat:

Desi aportul pozitiv asupra organismului nu poate fi contestat, unele dintre aceste fructe si legume pot sa produca probleme digestive, cum ar fi balonarea si nedoritele gaze, atunci cand sunt consumate in exces. De obicei, atunci cand operam modificari importante in regimul alimentar, intampinam si reactiile adverse mentionate mai sus, pentru ca fructele si legumele au un numar important de nutrienti, fibre si zaharuri naturale, cum este fructoza, care prin descompunere produce gaze.

In procesul digestiei acestor alimente apar senzatiile de balonare, crampele stomacale, senzatia de reflux gastro-esofagian. Solutia pentru evitarea acestor situatii neplacute este sa consumam fructele si legumele in mod echilibrat, fara sa facem excese.

Iata mai jos cele 6 tipuri de fructe si legume al caror consum exagerat conduce la aparitia balonarii:

Anghinarea

Aceasta leguma contine un tip de zahar natural pe care corpul omenesc nu-l poate descompune in intregime. Moleculele acestui zahar nu pot fi digerate pentru ca organismul nu secreta o enzima capabila sa faca acest lucru. Astfel, aceste molecule ajung in tractul intestinal nedigerate si sunt descompuse de bacteriile prezente in intestinul subtire. In urma acestui proces rezulta gaze urat mirositoare.

Morcovul

Este unul dintre cele mai sanatoase alimente care ne asigura foarte multe vitamine si minerale. Totusi, daca mancam prea multi morcovi, putem intampina efecte secundare neplacute, cum este balonarea. Un morcov mare contine pana la 12 grame de carbohidrati, din care 4 grame sunt fibre. Legumele cu un continut mare de fibre, asa cum este morcovul produc balonare din cauza bacteriilor prezente in colon care sunt responsabile cu descompunerea fibrelor.

Cruciferele

Legumele din familia cruciferelor, cum sunt varza, broccoli, conopida sau varza kale reprezinta o sursa importanta de vitamina C si de fibre, dar pot cauza si balonari.

Plantele din familia cruciferelor contin un zahar complex care este foarte greu de digerat de catre oamenii cu probleme stomacale, cauzand flatulenta.

Marul

Este printre cele mai populare fructe si este plin de antioxidanti, in special merele verzi. Insa merele contin si o mare cantitate de fructoza care poate pune probleme unui stomac mai sensibil. Fructoza nu trebuie digerata, fiind deja descompusa in cea mai simpla forma pe care corpul o poate inmagazina. Totusi, atunci cand fructoza nu este absorbita prin intermediul peretului intestinal, este trimisa in intestinul gros si transformata de bacterii in gaz metan si hidrogen, cauzand balonare, crampe, gaze, diaree si respiratie urat mirositoare.

Murele

Aceste fructe, foarte bogate in antioxidanti, contin si o cantitate mare de zaharuri speciale care nu sunt absorbite decat partial de catre sistemul digestiv. Restul zaharurilor extrag apa prezenta in intestinul subtire si cel gros si fermenteaza, conducand la senzatia de balonare puternica.

Mango

Acest fruct dulce contine mai multa fructoza decat glucoza, ceea ce face mai dificila absorbtia fructozei in organism. Acest dezechilibru conduce la balonare si flatulenta. Mai mult, fructoza este mai dulce decat glucoza, fiind mai greu de digerat de catre persoanele suferinde de guta.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img