vineri, 29 martie, 2024

Alitalia a ramas ‘in aer’ dupa ce EasyJet s-a retras din procesul de privatizare

Distribuie:

Publicat:

Compania aeriană britanică EasyJet a anunţat luni că a pus punct discuţiilor cu Ferrovie dello Stato rail group (FS) şi Delta Airlines în vederea salvării Alitalia, cee ce ridică un semn de întrebare asupra viitorului companiei aeriene italiene, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Autorităţile de la Roma sunt în căutarea unui cumpărător pentru compania aerian italiană care trece din nou printr-o perioadă dificilă. Luna trecută, operatorul feroviar Ferrovie dello Stato (FS) a anunţat că a demarat negocieri cu companiile aeriene Delta Air Lines şi EasyJet pentru a pune la punct un plan de salvare a Alitalia, plan care ar urma să fie prezentat până la finele lunii martie.

"După discuţiile cu Ferrovie dello Stato şi Delta Airlines în vederea creării unui consorţiu care să analizeze opţiunile pentru viitorul operaţiunilor Alitalia, EasyJet a decis să se retragă din acest proces", a informat compania britanică într-un comunicat de presă. EasyJet precizează că Italia rămâne în continuare o piaţă importantă pentru ea şi de acea va continua să investească în cele trei baze pe care le are la Milano, Napoli şi Veneţia.

Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile sale. În 2017, Alitalia a fost plasată sub administrare specială după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi salariilor.

În ultimele luni Ferrovie dello Stato (FS), societatea de căi ferate deţinută de statul italian, a încercat să pună la punct un plan de salvare pentru Alitalia şi a purtat discuţii în acest sens cu easyJet şi Delta cu privire la o posibilă tranzacţie. Însă sursele citate de Reuters susţine ă părţile nu au putut cădea de acord cum să structureze tranzacţia, astfel că, în lipsa unui partener industrial, Alitalia ar putea să se confrunte cu un viitor incert deoarece nici Ferrovie dello Stato (FS) şi nici statul italian nu au competenţele necesare pentru a gestiona o companie aeriană.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img