sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Am simtit ca multi romani sunt rusinati sa fie romani, spune un francez indragostit de tara noastra

Distribuie:

Publicat:

Gabriel Morin are 26 de ani, iar in 2015, cand a venit in vacanta la Bucuresti nu stia ca va fi un coup de foudre, care sa-l faca sa ramana aici, in Romania.

Cu ironie isi spune strainul agramat, desi, a reusit performanta de a fi fluent in limba romana in doar doi ani.

"Cand am plecat din Franta, toata lumea a fost surprinsa, colegii mei, prietenii mei, si ma intrebau de ce te duci acolo, pentru ca nu ai nimic de facut, toata lumea pleaca de acolo pentru ca nu are un job, si le-am spus: Nu, nu este adevarat. Este foarte diferit de ce crezi tu! Si am ajuns aici si am vorbit cu niste romani si am simtit ca multi romani sunt rusinati sa fie romani si sa traiasca in Romania si asta este foarte trist, pentru ca nu realizeaza potentialul si spatiul liber ca sa faci ceva interesant", spune Gabriel Morin.

Francezul a descoperit ca Bucurestiul este total diferit de cum aparea descris de media franceza. De aici s-a nascut nevoia de a impartasi tuturor parerea lui si a scris un articol intitulat sugestiv "Romania is not the land of the poor" (Romania nu este tara saraciei). Dupa succesul articolului pe internet, Gabriel a decis sa scrie saptamanal un newsletter in care sa promoveze capitala Romaniei.

"In fiecare saptamana ma uit peste tot, descopar locuri noi, evenimente noi, artisti noi, toata scena locala, trebuie sa scriu in fiecare saptamana in romana, trebuie sa ma gandesc la gramatica, si da cu newsletter-ul, invat limba si despre Bucuresti", marturiseste francezul.

Pentru ca nu simte ca stapaneste asa cum si-ar dori limba romana a creat o aplicatie care te ajuta sa inveti mai usor o limba straina. Mai ales expresiile mai greu accesibile unui strain. Asa au capatat inteles expresii ca – "frate, frate, dar branza-i pe bani", "ai gura cat o sura", "Lasa vrajeala".

Mathiew Nogier este un alt francez stabilit de doi ani la Bucuresti, care s-a alaturat demersului lui Gabriel. Mathiew a vrut sa cunoasca Romania dupa ce s-a indragostit de cartile lui Mircea Eliade. A venit mai intai de cateva ori in vacanta, apoi a hotarat sa se stabileasca aici. De doi ani lucreaza intr-o corporatie, insa in timpul liber se intalneste cu Gabriel si il ajuta cu recomandari pentru newsletter.

"Mi se pare ca acum in Bucuresti si in Romania in general este plin de oportunitati si activitate culturala…deci as vrea sa raman aici", spune Mathieu.

Gabriel Morin a decis sa importe de acasa moda petrecerilor de zi, pe care le organizeaza in curtea Palatului Universul.

"In Paris mergeam la niste petreceri in timpul zilei, in weekend, si mi-a fost dor de asta. Am vorbit cu oamenii de la Palatul Universul si am dezvoltat conceptul asta si cred ca o sa facem in fiecare duminica", isi propune Gabriel.

O petrecere de zi este o petrecere care incepe la ora pranzului si care se termina un pic inainte sa mergi la culcare. Asa poti sa mergi sa te intalnesti cu niste prieteni, sa dansezi un pic, sa bei un pahar si poti sa fii foarte bucuros si la 10 te duci in pat si poti sa incepi saptamana fresh, proaspat si bucuros”, explica Gabriel.

Gabriel este hotarat sa mai ramana in Romania, cel putin o perioada. Vrea sa stapaneasca limba romana, sa cunoasca oameni si locuri noi.  Sa traiasca… ca la 20 de ani, fara griji si fara prejudecati.

"Am gasit o gasca de prieteni, am inceput sa vorbesc limba un pic, am descoperit niste locuri foarte misto si am impresia ca abia incep cei mai buni ani din Bucuresti pentru mine", marturiseste Gabriel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img