miercuri, 24 aprilie, 2024

Ana Maria Patru: “Mi s-a IMPUS un avocat platit de DENUNTATOARE”

Distribuie:

Publicat:

Ana Maria Patru, fost presedinte a Autoritatii Electorale Permanente (AEP) a invocat nulitatea absoluta a urmaririi penale la Tribunalul Municipiului Bucuresti (TMB). Patru a declarat ca i-a fost impus ca aparator un apropiat al denuntatoarei sale, dupa cum precizeaza Lumeajustitiei.ro.

Ana Maria Patru sustine ca patroana companiei Siveco, Irina Socol, este persoana care l-a platit pe avocatul sau pentru a o reprezenta in instanta.

Fosta sefa a AEP a fost acuzata de procurorii DNA de trafic de influenta si spalare a banilor. Cauza a fost instrumentata de DNA Ploiesti si s-a finalizat cu un rechizitoriu care a fost semnat de seful acestei structuri, Lucian Onea si procuroarea Elena Cerasela Raileanu.
Surse avizate au declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca aparatorul Anei Maria Patru, avocatul Daniel Iulian Tiliciu, a cerut instantei sa constate nulitatea absoluta a urmaririi penale in cazul fostei sefe AEP. Motivul tine de incalcarea art. 281 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala, care prevede urmatoarele:

“Art. 281 – Nulitatile absolute

(1) Determina intotdeauna aplicarea nulitatii incalcarea dispozitiiloriilor privind:
f) asistarea de catre avocat a suspectului sau a inculpatului, precum si a celorlalte parti, atunci cand asistenta este obligatorie”

Pe langa acest articol, s-au mai invocat si prevederi din Statutul profesiei de avocat. Adica, art. 109, 114 si 115:
  • avocatul este independent, isi desfasoara activitatea doar in intersul clientului, iar existenta unui interes propriu ori al persoanelor apropiate lui in cauza ce i-a fost incredintata constituie o incalcare a independentei acestuia;
  • avocatul nu trebuie sa fie sfatuitorul, reprezentantul sau aparatorul a mai multor clienti in aceeasi cauza, atunci cand interesele acestora sunt conflictuale sau cand exista riscul aparitiei unui conflict de interese, pe care de altfel trebuie sa il evite;
Astfel, aparatorul Anei Maria Patru a declarat ca acesteia i-ar fi fost impus un avocat care este apropiat cu denuntatoarea din dosar, Irina Socol. Pe acest avocat, Ana Maria Patru l-a cunoscut pentru prima data la DNA, intr-un birou in care s-ar fi aflat si ofiteri de politie judiciara, conform Luju.ro.

Acesta este avocatul Ovidiu Bulai. Conform relatarilor de la TMB, Patru a fost fortata sa renunte la toti avocatii sai din dosar si sa accepte sa fie aparata de Ovidiu Bulai. Potrivit sustinerilor facute la Tribunalul Bucuresti de Tiliciu, avocatul Ovidiu Bulai i-ar fi acordat consultanta in trecut Irinei Socol, iar aceeasi Irina Socol ar fi fost cea care l-ar fi platit pe Ovidiu Bulai pe durata intregii urmariri penale din dosarul Anei Maria Patru.

Totodata, avocatul Daniel Tiliciu a subliniat ca Patru ar fi fost lipsita de aparare loiala si corecta, fiind indrumata sa renunte la nota de probatiune care ar fi putut fi in defavoarea denuntatoarei Irina Socol.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img