joi, 18 aprilie, 2024

Analiza prin care se poate estima cat de lunga va fi viata unei persoane

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta ar putea prezice daca o persoana se poate astepta sa traiasca mai mult in comparatie cu media sau sa moara mai devreme prin analiza ADN, conform unui studiu publicat saptamana aceasta de cercetatori din Scotia, citat de Xinhua.

O echipa de specialisti de la Institutul Usher al Universitatii Edinburgh a analizat informatii genetice prelevate de la un esantion format din peste o jumatate de milion de persoane, coroborate cu date privind durata de viata a parintilor acestora, potrivit Agerpres. Circa douasprezece zone din genomul uman au fost evidentiate ca avand o influenta semnificativa asupra sperantei de viata, printre acestea numarandu-se cinci care nu fusesera raportate anterior.

Echipa de oameni de stiinta a analizat efectul combinat al variatiilor genetice care influenteaza durata de viata si au elaborat un sistem de notare. Cercetatorii au descoperit ca persoanele din randul populatiei analizate care s-au clasat in primele zece procente se pot astepta sa traiasca cu pana la cinci ani mai mult in comparatie cu cele care au obtinut un scor care le-a situat printre ultimele zece procente. „Daca luam o suta de oameni la nastere sau mai tarziu si utilizam sistemul nostru de notare a sperantei de viata, pentru a-i imparti in zece grupuri, cei din grupul superior vor trai cu cinci ani mai mult decat cei din grupul inferior, in medie", a explicat dr. Peter Joshi din cadrul Institutului Usher. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img