vineri, 26 aprilie, 2024

Analize de rutina care pot depista boli grave

Distribuie:

Publicat:

Masurarea indicelui de masa corporala, a colesterolului si a tensiunii determina riscul cardiovascular, iar testul Papanicolau si tuseul rectal depisteaza cancere specifice femeilor si barbatilor. Valorile tensiunii si colesterolului va pot avertiza daca sunteti predispusi la boli de inima, masurarea glicemiei poate depista un diabet ascuns, iar osteodensitometria determina riscul de osteoporoza. Cancerul poate fi detectat in faze timpurii prin teste specifice (testul Papanicolau, mamografii, tuseu rectal).

1. Indice de masa corporala. Valoarea acestui indice arata daca aveti o greutate normala si se calculeaza astfel: greutatea corpului in kg se imparte la inaltimea in m la patrat. Un indice intre 18.5 si 24.9 inseamna o greutate normala, un indice intre 25-29.9 inseamna supraponderabilitate si este un semnal de alarma, iar o valoare peste 30 inseamna obezitate.

2. Tensiunea arteriala. Tensiunea normala trebuie sa se incadreze in jurul valorii de 120/80 mm/Hg. „Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune si daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune”, precizeaza medicul cardiolog Florin Mitu.

3. Colesterolul rau (LDL). Nivelul ridicat de LDL („colesterol rau”) poate determina depunerea de grasimi pe peretii arterelor, favorizand aparitia aterosclerozei si infarctului. „Valoarea colesterolului LDL trebuie sa fie mai mic de 100 mg/ dl, valorile peste 160 mg/dl necesita tratament”, adauga cardiologul Mitu.

4. Riscul cardiovascular. Medicul va poate calcula riscul de boli cardiovasculare pe baza valorilor colesterolului, trigliceridelor si tensiunii arteriale, tinand cont si de varsta, greutate, eventual diabet.

5. Densitatea mineralelor din oase. Testele de screening pentru osteoporoza sunt recomandate femeilor dupa ce intra la menopauza si barbatilor dupa varsta de 50 de ani. „Medicul recomanda un astfel de test in functie de sexul pacientului, bolile asociate, tratamentul urmat, alimentatia si expunerea la soare”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru.

6. Glicemia. O valoare a glicemiei peste 126 inseamna prezenta diabetului de tip 2. Aceste teste sunt recomandate cel putin o data la 3 ani. In cazul in care in familie mai exista o persoana cu acesta boala, se recomanda efectuarea testului la varste mai fragede.

7. Examinarea testiculelor poate ajuta la identificarea unor noduli sau modificari. Aceste examinari sunt indicate mai ales daca resimtiti o senzatie de greutate in scrot, dureri in zona inferioara a abdomenului, modificarea formei testiculelor.

8. Examinarea sanilor este importanta in identificarea nodulilor la san. Perioada optima de autoexaminare este dupa 5-10 zile de la instalarea menstruatiei. 9.Examinarea pielii ajuta la depistarea alunitelor suspecte si a inflamatiilor.

10. Examinarea colorectala. Aparitia sangelui in scaun trebuie urmata de un consult si, cel mai probabil, o colonoscopie.

11. Screeningul cancerului. In cazul barbatilor, screeningul pentru cancerul de prostata consta in examenul digital rectal, care permite analizarea prostatei si depistarea tumorilor. Antigenul PSA este recomandat dupa varsta de 40-50 de ani . In cazul femeilor, analizele recomandate sunt testul Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col, si mamografia. „Testul Papanicolau trebuie efectuat la fiecare 3 ani de la inceperea vietii sexuale, iar la femeile care iau anticon ceptionale – mai des. Mamografiile trebuie efectuate o data la doi ani, dupa 40-50 de ani”, adauga medicul Ciubotaru.

12. Teste pentru boli transmisibile sexual: HIV, Chlamydia, gonoreea.

13. Spirometrii si radiografii: fumatorii trebuie sa tina sub observatie riscul de boli precum bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), cancerul pulmonar. sursa: doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img