joi, 25 aprilie, 2024

Analize obligatorii dupa 45 de ani

Distribuie:

Publicat:

Dupa varsta de 45 de ani exista un set de analize care ar trebui facute anual, pentru ca pot aparea anumite probleme de sanatate.

Analiza glucozei: pentru diabet zaharat

Diabetul zaharat este cauzat de un exces de zahar in sange, iar pentru depistarea acestuia este necesara masurarea glicemiei. Daca este mai mica de 110 mg / dl, nu exista diabet sau prediabet. Poti astepta intre 1 si 3 ani, pentru a reinnoi testul.

In schimb, in cazul in care se afla intre 1,10 g/l si 1,25 g/l se pune diagnosticul de prediabet. Trebuie luate masuri in ceea ce priveste schimbarea stilului de viata, iar testul trebuie sa fie reinnoit un an mai tarziu.

Daca masurarea este mai mare sau egala cu 1,26 mg / dL, poate fi vorba de diabet zaharat de tip 2. Dar este necesar pentru a confirma diagnosticul.

Profilul lipidic

Colesterolul este o grasime importanta pentru buna functionare a organismului, dar, in exces, creste riscul de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), mai ales dupa 45 de ani. Pentru a afla daca ai colesterol ridicat, este necesar un test de sange numit profilul lipidic.

Aceasta permite determinarea colesterolului „rau“, care in mod ideal ar trebui sa fie mai mic de 1,5 g/l, dar si a celui „bun“ (HDL), care trebuie sa fie mai mare de 0,4 g/l pentru barbati si 0, 5 g/l pentru femei. Doza de  trigliceride  trebuie sa fie mai mica de 1,5 g/l.

TSH, pentru glanda tiroida

La menopauza, femeile sunt mai predispuse la hipotiroidism. Singura modalitate de a sti daca tiroida nu functioneaza cum trebuie este dozarea TSH (hormon tiroidian de stimulare). Valorile normale ale acestui hormon ar trebui sa fie intre aproximativ 0,15 si 5 mUI/l. Un TSH ridicat indica faptul ca tiroida nu func?ioneaza suficient si nu produce suficient de hormoni, ceea ce indica hipotiroidism.

Screening-ul pentru hepatita C

In conformitate cu rezultatele unui studiu recent, se pare ca hepatita, in special hepatita C, ucide mai mult decat infectia cu HIV.

Screening-ul pentru hepatita C se face cu un simplu test de sange. Screening-ul permite sa dezvaluie prezen?a anticorpilor impotriva virusului hepatitei C in serul sangvin.

sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img