joi, 28 martie, 2024

Ancheta asupra mortii lui Mohammed Morsi, ceruta de Inaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului

Distribuie:

Publicat:

Circumstanţele în care a murit fostul preşedintele egiptean Mohammed Morsi trebuie clarificate de un organism de anchetă independent, a subliniat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), informează marţi dpa, potrivit agerpres.ro.

Condiţiile de detenţie ale lui Morsi trebuie să fie parte a anchetei, a declarat la Geneva purtătorul de cuvânt al OHCHR, Rupert Colville, subliniind că au existat îngrijorări în legătură cu accesul deţinutului la servicii medicale, la avocaţi şi membri ai familiei în timpul celor aproape şase ani în care acesta s-a aflat în spatele gratiilor.

Ancheta ar trebui să fie realizată prompt de o autoritate imparţială, care să fie independentă de cea care îl ţinuse pe Morsi în detenţie, a subliniat Colville.

"În condiţiile în care fostul preşedinte Mohammed Morsi se afla în custodia autorităţilor egiptene în momentul morţii sale, statul egiptean avea responsabilitatea ca el să fie tratat în mod uman şi ca dreptul său la viaţă şi sănătate să fie respectat", a adăugat purtătorul de cuvânt al OHCHR.

Mohamed Morsi, în vârstă de 67 de ani, a murit luni după ce i s-a făcut rău într-un tribunal din Cairo unde era audiat, la aproape şase ani după destituirea sa de către cel care avea să-i devină succesor, Abdel Fattah al-Sissi, pe atunci şef al armatei. Morsi, primul preşedinte ales democratic al Egiptului în 2012, aflat în detenţie din iulie 2013, compărea în faţa unui tribunal din complexul penitenciar Tora, în sudul capitalei.

Partidul Libertăţii şi Justiţiei al lui Morsi, aripa politică a Fraţilor Musulmani din care provenea Morsi, a vorbit despre un "asasinat", denunţând într-un comunicat relele condiţii de detenţie al căror "scop era să-l omoare încetul cu încetul".

În martie 2018, o comisie britanică independentă a condamnat menţinerea lui Morsi în regim de izolare timp de 23 de ore pe zi, în condiţii de detenţie ce puteau "ţine de tortură sau tratament crud, inuman sau degradant".

Într-un comunicat, ONG-ul Amnesty International le-a cerut autorităţilor "o anchetă imediată" cu privire la decesul lui Morsi, descris ca "profund şocant". Şi Human Rights Watch (HRW) a reacţionat, directoarea sa pentru zona Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord, Sarah Leah Whitson, denunţând pe Twitter "eşecul guvernului de a-i acorda îngrijiri medicale adecvate".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img