vineri, 29 martie, 2024

ANCOM: Licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019

Distribuie:

Publicat:

Documentaţia necesară pentru organizarea licitaţiei pentru alocarea frecvenţelelor radio destinate tehnologiei 5G, inclusiv preţurile de pornire, va fi finalizată până în luna iulie 2019, urmând ca licitaţia propriu-zisă să fie încheiată cel târziu în decembrie 2019, a declarat  Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

ANCOM a adoptat astăzi împreună cu companii din domeniul telecom planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea benzii de frecvenţe 470-790 MHz, precum şi opţiunile de reglementare asociate, sub forma unei foi de parcurs naţionale privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 MHz.

“Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, a declarat Sorin Grindeanu.

Companiile din telefonie mobilă din România nu deţin încă întreg spectrul radio necesar pentru a lansa comercial servicii 5G. 

Potrivit ANCOM, un prim pas esenţial este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă.

Astfel, pentru ca banda de 700 MHz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio şi atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.

Până la sfârşitul acestui an, ANCOM va elabora şi va adopta poziţia naţională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii electronice pe suport radio de bandă largă.

În plus, România va încheia acorduri bilaterale de coordonare cu ţările vecine, până la 30 iunie 2019.

Conform propunerii Autorităţii şi dezbaterilor cu reprezentanţii industriei de profil, până la data de 15 decembrie 2019 se va finaliza licitaţia pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în banda de 700 MHz şi în celelalte benzi de frecvenţe vizate pentru furnizarea de comunicaţii fixe şi mobile asociate tehnologiei 5G.

Foaia de parcurs privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 MHz poate fi consultată aici.

La nivel european, au fost identificate urmatoarele benzi de frecvente prioritare pentru introducerea timpurie a sistemelor de comunicatii mobile de generatia a 5-a: banda de 700 MHz (694-790 MHz), banda 3400-3800 MHz si banda de 26 GHz (24,25-27,5 GHz).

Banda de frecvente de 700 MHz (694-790 MHz) este importanta pentru furnizarea unei acoperiri extinse, in special in zonele care pun probleme de rentabilitate economica, cum sunt zonele rurale, montane sau alte zone indepartate. Banda este adecvata pentru asigurarea unei acoperiri eficiente pe arii extinse, precum si a unei acoperiri imbunatatite in interiorul cladirilor.

Banda de 3400-3800 MHz este considerata o banda primara adecvata pentru introducerea serviciilor 5G inainte de 2020, intrucat ofera largimi de banda relativ mari si un bun compromis intre acoperire si capacitate, asigurand o crestere semnificativa a capacitatii si sustinerea comunicatiilor de banda larga imbunatatite, precum si a aplicatiilor care au nevoie de latenta mica si inalta fiabilitate, cum sunt aplicatiile pentru misiuni critice (automatizari industriale si robotica).

Banda de 26 GHz este considerata banda pionier pentru armonizarea timpurie pentru 5G in Europa, pana in 2020, intrucat ofera peste 3 GHz de spectru continuu si permite furnizarea de retele dense de mare capacitate pe distante scurte, si de aplicatii si servicii 5G revolutionare, ce presupun viteze de transfer de date foarte mari, capacitate crescuta si latenta foarte mica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img