News Flash:

Angajatii Vascar, chemati la Tribunalul Vaslui intr-un dosar de coruptie

19 Septembrie 2016
1951 Vizualizari | 0 Comentarii
Un numar de 30 de persoane, angajati ori fosti angajati ai firmei Vascar Vaslui, au fost chemati in fata Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui, in dosarul in care patroana Vascar, Gabriela Ciuburciu, este acuzata de trafic de fraude cdu fonduri europene si spalarae de bani.

Un total de 70 de martori au fost citati in dosarul care a avut termen vineri, 16 septembrie, la Tribunalul Vaslui, iar pentru a nu se crea ambuteiaj, martorii au fost programati in doua runde.

Interesul judecatorilor era sa afle daca angajatii aveau cunostinta ca figureaza ca fiind angajati si la alte firme, desi prestau activitati pentru societatea Vascar. Raspunsul acestora a fost afirmativ, ba mai mult ei au declarat ca stiua ca in acte figureaza ca fiind angajati ai societatii Alimcarnis PROD, controlata de Gabriela Ciuburciu.

Prejudiciul adus de femeia de afaceri depaseste de un milion de euro.
Alaturi de ea, a fost trimis in judecata pentru complicitate si sotul acesteai dar si alte sapte persoane, apropiati ai lor, in calitate de angajati sau fosti angajati ai Vascar.

Ca urmare a anchetei procurorilor, Gabriela Ciuburciu a fost arestata preventiv pe 2 iulie, impreuna cu Iuliu Cepoi, fostul director economic al societatii in cauza, Vascar. Imediat a ajuns dupa ei si contabila Florina Susu, insa judecatorii au dispus cercetarea acesteia in libertate.

Totul a pornit in perioada 2008-2010, cand SC Vascar SA a derulat un proiect finantat din fonduri comunitare, prin care a beneficiat de acordarea unui ajutor finaciar nerambursabil.

SC Vascar SA trebuia sa achizitioneze utilaje necesare imbunatatirii procesului tehnologic, si era obligata sa deruleze, in baza unor reglementari precise, procedurile de achizitie si sa depuna apoi la Autoritatea Contractanta documentele justificative, in baza carora erau efectuate plati.

Contractul a fost modificat cu doua acte aditionale prin care s-a prelungit termenul de depunere a dosarelor de achizitii, lucru care a dus la reluarea procedurii de achizitie pentru unele echipamente.
Desi valoarea totala a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a aproximativ 4 milioane de euro, din care, autoritatea contractanta a decontat cheltuieli in valoare de aproximativ 6 milioane de lei.

Era necesara interventia unei comisii de evaluare a ofertelor, iar pentru reusita planului infractional al directoarei, era necesar ca aceasta sa fie constituita din persoane credibile, controlabile de catre directorul SC VASCAR SRL, dupa cu se arata in comunicatul DNA.

Tot DNA  precizeaza ca Gabriela Ciuburciu si-a constituit comisia de evaluare dupa bunul plac si cu persoane pe increderea ei.

Orice posibila concurenta a fost eliminata, prin emiterea pur formala a unor oferte , cu preturi modice, de catre inculpatii Mihaescu Stefan Cristian si Mirea Augustin, in numele a doua societati comerciale.

Avea sa intervina in jocul directoarei SC PLASTICS SRL al carei asociat si administrator era Cepoiu Iuliu, director si actionar la Vascar. Cum nu avea niciun contabil care sa perfecteze documentele, aici a intervenit Susu Florina, persoana care transpunea in acte contabile fraudele grupurile de interese care a capusat SC VASCAR SA, ajutand astfel la transferul unor sume de bani de o importanta majora in patrimoniul companiei pe care Gabriela Ciuburciu le controla.
Noua contracte de achizitie i-au fost atribuite firmei SC PLASTICS SRL Vaslui, la preturi cu mult supraevaluate.

Firma a achizitionat utilaje si echipamente de la furnizori si mai apoi le-a vandut la SC Vascar, la un pret total cu aproximativ 3 milioane de lei mai mare decat valoarea lor pe piata.


SC Vascar SA a mai incheiat contracte cu alte 16 societati comerciale din Romania si din strainatate, cu ajutorul lui Mihaescu Cristian Stefan, care ar fi emis si trimis 24 de oferte false in numele unei firme, cu scopul de a simula legalitatea procedurilor de atribuire si al crearii aparenti eligibilitatii cheltuielilor efectuate de Vascar SA cu respectivele achizitii.

In esenta directorului Vascar SA si complicii sai, li s0a instituit sechestru asigurator pe bunurile personale.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, s-a constituit parte civila in cauza cu suma de aprovimativ 4,5 milioane de lei, prejudiciu cauzat si nereperat.
Si S.I.F Moldova, alt important actionar al Vascar SA, s-a constituit parte civila cu aproximativ 3 milioane de lei.

patroana vascar gabriela ciuburciu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0779 (s) | 35 queries | Mysql time :0.016515 (s)