marți, 19 martie, 2024

Angela Merkel ar putea castiga al patrulea mandat de cancelar

Distribuie:

Publicat:

La mai putin de doua luni pana cand germanii isi vor alege un nou parlament federal (Bundestag) in septembrie, un sondaj Stern-RTL Wahltrend publicat miercuri sugereaza ca Angela Merkel ar obtine un al patrulea mandat de cancelar, relateaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.

Partidele-surori conservatoare Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si Uniunea Crestin-Sociala (CSU) conduc impreuna cu 40% din sprijinul electoratului. In schimb, sondajul arata ca Partidul Social Democrat (SPD), condus de fostul presedinte al Parlamentului European Martin Schulz, stagneaza la 22% din intentiile de vot. 

Dupa o crestere initiala a sprijinului cand a preluat conducerea SPD in martie 2017, Schulz s-a straduit sa traduca asa-zisul “efect Schulz” intr-un efect electoral de durata. 

De atunci, SPD a suferit infrangeri in alegerile din trei landuri – Saarland, Schleswig-Holstein si Renania de Nord-Westfalia -, ridicand intrebari legate de capacitatea sa de a concura cu Merkel. 

Merkel continua sa se bucure de un avantaj semnificativ asupra altor candidati in categoria celor pentru care respondentii sondajului ar vota daca ar putea sa isi exercite direct dreptul de vot pentru cancelarie. Desi detine postul de cancelar german de 12 ani, Merkel inca mai poate conta pe sprijinul a 52% din alegatori. 

Potrivit sondajului, partidul de stanga Die Linke ar obtine 9% din voturi, Partidul Liberal Democrat (FDP) se plaseaza pe aceeasi pozitie cu Partidul Verde (Gruene), la 8%, iar partidul populist de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este pe ultimul loc, cu 7% din intentiile de vot. 

In consecinta, atat o coalitie intre CDU/CSU si SPD, cat si un pact intre CDU/CSU si FDP sau Partidul Verde ar fi posibilitati pentru un nou guvern in toamna.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img