vineri, 26 aprilie, 2024

Angela Merkel cere industriei auto din Germania să acționeze pentru restabilirea încrederii în acest sector

Distribuie:

Publicat:

Cancelarul Angela Merkel a cerut, joi, jucătorilor din industria auto germană să acționeze pentru restabilirea încrederii în acest sector, după ce afacerea Dieselgate a fost una dintre problemele cheie dezbătute în campania pentru alegerile din 24 septembrie, transmit DPA și Reuters.

Industria auto “trebuie să facă totul pentru a-și recâștiga rapid credibilitatea și încrederea, în interesul său și al angajaților din industria germană”, a afirmat Merkel, în discursul rostit la deschiderea Salonului Auto de la Frankfurt (IAA), care include aproximativ 1.000 de expozanți din 39 de țări.

A 67-a ediție a IAA vine la doi ani după ce producătorul auto german Volkswagen a recunoscut că a manipulat emisiile poluante ale autovehiculelor diesel (Dieselgate).

“Ei nu și-au provocat doar lor pagube, ci au dezamăgit consumatorii și autoritățile”, a declarat oficialul german, referindu-se la grupurile auto implicate în scandalul emisiilor.

“Trebuie să învățăm din greșelile noastre și să ne asigurăm că nu se vor repeta în viitor”, a avertizat Merkel, supranumită uneori și “cancelarul auto” sau “cancelarul mașină”, din cauza legăturilor extrem de strânse cu puternica industrie auto germană.

Totuși, cancelarul Germaniei a descris sectorul auto, care are aproximativ 800.000 de angajați, ca pe o “industrie cheie” și “un motor solid de creștere”.

Începând din luna septembrie 2015, când Volkswagen a recunoscut că a manipulat emisiile poluante ale autovehiculelor diesel, Guvernul condus de Angela Merkel a fost criticat pentru că nu face suficient pentru a diminua poluarea provocată de mașini, dar și pentru legăturile strânse cu producătorii auto. Executivul de la Berlin vrea să arate că ia măsuri, în timp ce organizațiile de mediu încep să obțină câștig de cauză în justiție pentru a forța marile orașe să interzică circulația vehiculelor diesel. În același timp, miniștrii nu vor să prejudicieze o industrie care este cel mai mare exportator al Germaniei și asigură 800.000 de locuri de muncă.

Marea Britanie și Franța intenționează să interzică vânzările de autoturisme pe benzină și motorină din 2040, când se vor comercializa doar vehicule electrice, ca parte a planului de reducere a poluării, în timp ce Tesla, cel mai mare producător auto în termeni de capitalizare bursieră, a livrat primilor 30 de clienți — toți angajați ai săi — cel mai nou model, sedanul Model 3, destinat să devină un automobil electric accesibil publicului larg.

sursa: agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img