vineri, 19 aprilie, 2024

Angela Merkel, criticata dur in propriul partid

Distribuie:

Publicat:

Criticile fata de modul in care cancelarul Angela Merkel gestioneaza criza provocata de valul de imigranti se amplifica in randurile conservatorilor germani, in timp ce continua violentele in taberele saturate de venirea necontenita a unor noi imigranti.

Un grup ce 34 de responsabili ai Uniunii Crestin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Merkel i-au transmis acesteia din urma o scrisoare in care protesteaza fata de politica ‘frontierelor deschise’ sustinuta de guvernul de la Berlin.

‘Practica acestei politici a frontierelor deschise nu este conforma legislatiei europene, nici celei germane, si nu se incadreaza nici in programul CDU’, se arata in scrisoarea reprodusa partial miercuri in editia electronica a saptamanalului Der Spiegel.

Semnatarii scrisorii — ce are trei pagini — avertizeaza in text ca ‘un mare numar de membri si simpatizanti ai partidului nu se simt reprezentati de actuala linie a CDU’.

Aceasta scrisoare este prima manifestare deschisa a nemultumirilor din principalul partid politic german legate de politica executivului in criza refugiatilor, pana in prezent protestele la acest capitol fiind vizibile doar in Uniunea Crestin-Sociala (CSU), ramura bavareza a CDU.

Pe de alta parte, situatia devine alarmanta in unele centre germane de primire a refugiatilor, producandu-se noi altercatii intre acestia, alte conflicte fiind consemnate si la cozile imense formate in fata oficiilor unde sunt inregistrati solicitantii de azil. Intr-un astfel de centru de la Hamburg au avut loc marti seara confruntari intre grupuri de albanezi si afgani, in timp ce la un altul, la Braunschweig, politia a fost nevoita sa intervina pentru a separa 400 de imigranti algerieni si sirieni. Conflicte de acest gen sunt provocate adesea de supraaglomerarea taberelor sau de nemultumirile legate de impartirea alimentelor.

Aflat in cautare de solutii, guvernul german a aprobat miercuri crearea unei comisii de coordonare a politicii privind refugiatii, ce va fi condusa de Peter Altmaier, seful biroului cancelarului german Merkel.

Autoritatile de la Berlin se asteapta sa primeasca anul acesta pana la un milion de cereri de azil de la imigranti veniti in special din Africa, Orientul Mijlociu si Asia, presa avansand chiar cifra de un milion si jumatate. Dar, potrivit unui raport guvernamental confidential obtinut de cotidianul Bild, acest numar ar putea trece chiar de sapte milioane, intrucat ulterior refugiatii vor putea sa-si aduca in Germania si membrii familiei.

In prezent in fiecare zi sosesc in Germania circa 10.000 de noi refugiati, iar un efect al acestui val migrator este si scaderea popularitatii partidului conservator al cancelarului Merkel. Potrivit agentiei Reuters, ultimul sondaj, publicat miercuri, arata ca sprijinul pentru CDU a ajuns la 39%, cel mai scazut nivel dupa alegerile din 2013, in timp ce partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a castigat in numai o saptamana doua puncte procentuale, ajungand la 7%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img