miercuri, 17 aprilie, 2024

Anghel: Piaţa de capital romanească ar putea fi volatilă, în perioada următoare

Distribuie:

Publicat:

Piaţa de capital românească ar putea fi volatilă, în perioada următoare, având în vedere creşterile din ultima perioadă, susţine Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Ieri (creşterea la niveluri atinse înainte de criză n.r.) a fost continuarea tendinţei foarte bune din ultimii ani. În ultimii 6 ani avem o creştere de 146%, pe BET-TR. Românii care au investit în ultimii cinci ani şi jumătate au cu 146% mai mulţi bani decât au avut în urmă cu cinci ani şi jumătate, investind în acţiunile principale listate la bursă, la care au fost adăugate dividende consistente. Cred că este o evoluţie bună. Rămânem cu 16% creştere de la începutul anului, cea mai mare din UE, în ceea ce priveşte randamentul pieţelor de capital şi care, evident, ne onorează. În acelaşi timp e normal să ne aşteptăm şi la volatilitate în piaţa de capital. Privind pe un orizont mai lung de timp, au avut de câştigat", a declarat miercuri Lucian Anghel, pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, în general după creşteri consistente, orice piaţă de capital poate fi influenţată de corecţii.

"Vedem ce s-a întâmplat în piaţa americană, care a suferit cea mai mare corecţie de după 2008, dar piaţa românească şi-a păstrat creşterea", a mai arătat preşedintele Bursei.

El a susţinut un scurt discurs la începutul unei conferinţe de presă, în care i-a îndemnat pe români să economisească inteligent.

"Sperăm ca românii să înţeleagă de ce trebuie să economisească mai mult. Dragi români, economisiţi într-un mod inteligent! Dorinţa de economisire a românilor este în creştere. Aşa cum arată studiile, se remarcă o creştere a dorinţei şi mai ales a sumelor de bani pe care românii reuşesc să le pună deoparte. Din păcate, prima modalitate o reprezintă contul curent. Aproape jumătate dintre români, în momentul în care economisesc, prima opţiune este contul curent. Această formă de investiţie, în unităţi de fond la un fond mutual de acţiuni listate de bursă, este o metodă mult mai inteligentă de economisire decât contul curent", a explicat oficialul BVB.

Indicele principal al pieţei de capital româneşti, BET, care arată evoluţia celor mai lichide 13 companii, a depăşit marţi 9.000 de puncte, fiind astfel la unul dintre nivelurile atinse în perioada de dinaintea crizei.

Creşterea faţă de ziua anterioară a depăşit jumătate de procent. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img