marți, 19 martie, 2024

ANM ii avertizeaza pe romani! Cum va fi iarna aceasta

Distribuie:

Publicat:

Dupa o vara si un inceput de toamna in care nu au lipsit perioadele cu fenomene extreme, meteorologii prevad o iarna care va aduce atat zile deosebit de calde, mai ales in sudul si sud-estul tarii, cat si scaderi bruste de temperatura. Specialistii vorbesc de o crestere a frecventei fenomenelor de vreme severa in tara noastra, asa ca estimeaza aparitia viscolelor puternice, iar in perioade scurte de timp se vor aduna cantitati mari de zapada.

“In prima luna de toamna s-a confirmat estimarea centrului european, care anticipa o luna mai calda in prima luna de toamna. Ne apropiem de media climatololgica a precipitatiilor, dar trebuie sa luam in considerare deficitul de apa inregistrat pana in 19 septembrie”, afirma Elena Mateescu, director ANM.

“Se pare ca si a doua luna de toamna, din perspectiva valorilor tempertaturilor din octombrie si noiembrie par a aduce valori mai ridicate decat in mod obisnuit. Vorbim insa de o scadere treptata a valorilor de temperatura de la o luna la alta – septembrie, 14,5 grade medie, din octombrie, de 9,6, noiembrie, de 3,8 – scadere de 5-6 de grade de la o luna la alta”, precizeaza directorul ANM.

Intrebata cum va fi iarna 2017-2018, meteorologul a declarat:„E greu sa spunem, dar cu siguranta daca 2017 a fost un an al extremelor, ianuarie, fiind cea mai rece luna a anului, martie a fost foarte calduroasa, vara a fost una a extremelor, dar cu temeperaturi peste normele climatologice, nu excludem ca si iarna 2017-2018 sa fie o iarna a extremelor, cu alterante semnificative, treceri de la zile foarte calduroase la zile in care instabilitatea atmosferica sa fie semnificativa, sa avem fenomene de viscol si caderi de zapada, pana la urma sunt obisnuite, intr-un tipar de vreme extrema, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img