sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ANRE impune masuri drastice. Ce se intampla cu centralele termice de bloc

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a emis un comunicat de presa in care se confirma ca firmele care construiesc locuinte noi trebuie sa vina cu un studiu in care se arata ca sunt folosite sisteme eficiente de incalzire, potrivit e-nergia.ro.

Constructorii de locuinte noi vor fi nevoiti sa arate ca au o solutie eficienta de incalzire inainte sa primeasca autorizatia de construire, scrie Digi24.

„Referitor la ecoul in media a chestiunii alegerii solutiei de alimentare cu caldura a unei locuinte, dorim sa facem cunoscut ca in aceasta problema Legea nr. 372/2005, republicata in anul 2016, dispune la art. 9 ca prin certificatul de urbanism emis de autoritatile locale, in vederea obtinerii autorizatiei de construire, se va solicita intocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de eficienta ridicata, in functie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic si al mediului inconjurator, ca parte a studiului de fezabilitate obligatoriu a fi depus pentru obtinerea autorizatiei de construire.”, se arata in comunicat.

Sistemele alternative enumerate in lege sunt: sisteme descentralizate bazate pe surse regenerabile, sisteme de cogenerare/trigenerare, sisteme centralizate de incalzire sau de bloc, pompe de caldura, etc. Aceasta cerinta este obligatorie pentru cladirile noi/ansambluri de cladiri de tip locuinte familiale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri, etc.”, mai scrie in comunicat, potrivit capital.ro.

Prevederile proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 325/2006 sunt supuse principiilor constitutionale referitoare la neretroactivitate si nediscriminare, urmarind optimizarea functionarii serviciului public prin cresterea eficientei energetice, diminuarea riscurilor privind siguranta si sanatatea consumatorilor si cresterea calitatii serviciului de alimentare cu energie termica pentru ca acesta sa ramana/sa devina atractiv pentru consumatori”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img