sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ansamblul “Trandafir de la Moldova” – 20 de ani : Invitatie la Toamna Culturala Huseana – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Folclorul ii aminteste romanului de propriile origini, de bunici si de strabunici. Din acest motiv, in decursul timpului, pasionatii acestui domeniu au incercat sa il conserve in formele initiale, fara a fi atins de modernitate.La Husi, in oraselul dintre vii, exista o mana de oameni ce se straduiesc sa pastreze viu si nealterat, folclorul, de 20 ani. Sunt cei care au initiat si care mentin viu Ansamblul "Trandafir de la Moldova" .

Povestea ansamblului incepea acum 20 de ani, mai exact pe 1 noiembrie 1999, cand dirijorul Valerica Petraru, impreuna cu bunul sau prieten, coregraful Virginel Solomon, ambii originari din localitatea Padureni, au decis sa plece din satul natal si sa se mute la Husi. Si-au luat cu ei dragostea pentru folclor si traditiile populare romanesti la pachet.

"Cand am venit la Husi, aveam in minte si in suflet inradacinat dragul de folclor. Eu practic pot spune ca m-am nascut dansand. Am fost un copil care traia ca sa danseze, cu atat mai mult cu cat parintii ma incurajau spunandu-mi ca il mostenesc pe bunicul meu, cel care era primul la horele din sat. La Padureni, in satul natal, am descoperit dansul, iar ce sunt acum ii datorez si invatatorului meu, Temistocle Diaconu, celui care mi-a purtat cel intai pasii. Tot de la el am descoperit ce este rabdarea si dorinta de a duce mai departe traditiile populare, care imi sunt atat de dragi si pe care le impartasesc cu bucurie tuturor, ori de cate ori am ocazia. Dupa ani de munca, in timp, am devenit coregraf, am valorificat toate amintirile din copilarie, precum si sansa de a cunoaste oameni batrani, care mi-au povestit obiceiurile si datinile de pe plaiurile natale, moldovenesti", povesteste Virginel Solomon.

Odata cu trecerea timpului, a venit momentul sa ceara mai mult de la aceasta pasiune. Dupa plecarea din satul natal, cei doi iubitori de folclor au decis sa puna bazele unui ansamblu popular cu intentia de a valorifica si duce mai departe obiceiurile si traditiile folclorice specifice zonei care au fost pastrate de bunici dar care din pacate se pierd usor, usor.

Astfel, ei au devenit parintii Ansamblului "Trandafir de la Moldova" Husi, cu sustinerea Directorului Casei de Cultura "Al. Giugaru" de la acea vreme, Sergiu Gaina, si a coregrafului Centrului de Creatie Vaslui, George Ilascu.

"Sa vorbesc despre mine imi este intotdeauna peste mana, as putea spune ca nici nu imi place. Provin dintr-o familie de tarani, din Padureni, dintr-o familie de oameni simpli, modesti, dar cu atatea principii si cu drag de folclor. Pot spune ca mi-am dedicat viata intreaga folclorului, acestui ansamblu, acestor generatii si mai ales publicului. Dincolo de orice metafora, Ansamblul "Trandafir de la Moldova" pentru mine inseamna totul. Nu pot sta departe de sala de repetitii, de colegii mei, de copiii mei si de vioara. Oricat de obosit as fi, cand ajung in fata salii, ma incarc cu energie, ma revigorez," spune dirijorul Valerica Petraru.

Ansamblul s-a impus inca de la inceputurile sale in viata cultural-artistica a judetului Vaslui, precum si a intregii tari, obtinand distinctii la concursurile si festivalurile locale si nationale la care a luat parte.

Talentul instructorilor si eforturile dansatorilor au rodit apoi in alte reprezentatii evidentiate pe marile scene ale lumii, acestia obtinand reale succese in cadrul turneelor si festivalurilor internationale de folclor din tari ca:  Franta, Belgia, Elvetia, Polonia, Italia, Turcia, Germania, Cehia, Ungaria si Republica Moldova, acolo unde trandafirii au fost adevarati ambasadori ai cantecului si ai dansului popular romanesc.

Ansamblul "Trandafir de la Moldova" este de fapt o infatisare a satului traditional, o poveste. Aparitia sa in scena este o reconstituire sateasca, purtandu-i pe dansatori, dar si pe spectatori, in lumea veche a bunicilor nostri, de la culesul viilor, la hora satului, la uratul satenilor de Anul Nou si la colindele atat de iubite de toti. De la pasii de dans, la costumele vechi dar atat de bine intretinute, la mastile cusute manual si facute cu atat drag, ansamblul a adunat generatii, a marcat destinul unor oameni si a conservat folclorul specific zonei. Nu imbatraneste, ci din contra, intinereste, prin dansatorii din generatiile noi, pe care mentorii ii incurajeaza sa vina in echipa, sa invete sa cante la un instrument muzical ori sa se prinda in joc. Un joc strasnic, de 20 de ani!

Valerica Petraru, spune ca "departe de toata munca noastra, ansamblul nu ar fi existat astazi fara sprijinul si implicarea autoritatilor locale, a partenerilor nostri, a familiilor, a publicului spectator, a husenilor. Ansamblul nu ar fi existat fara ambitia instrumentistilor si a dansatorilor care au gasit aici o a doua familie. Chiar daca multi dintre ei au plecat, se intorc de fiecare data cu placere sa ne imbratiseze si sa ne salute. Cred ca 20 de ani de la infiintarea ansamblului este un bun prilej de a-i aduce la un loc pe toti cei care au contribuit cu cate ceva la ceea ce inseamna "Trandafir de la Moldova" astazi. Ii vom aduna pe toti la un loc in aceasta saptamana pentru ca impreuna sa depanam amintiri, sa ne revedem cu drag si sa impartasim idei si impresii".

Si nu ar fi fost o ocazie mai buna de sarbatorit cei 20 de ani de Trandafir decat odata cu evenimentul care sta pe buzele tuturor husenilor.

In acest weekend, are loc Toamna Culturala Huseana, un eveniment dedicat in intregime iubitorilor de folclor si nu numai. Primaria Municipiului Husi, in colaborare cu Consiliul Local Husi si Casa de Cultura "Alexandru Giugaru", le-a pregatit husenilor doua zile intense de spectacol. Astfel, sambata, 5 octombrie, incepand cu ora 18:30, vor fi puse in scena formatii locale ale Clubului elevilor Husi. Iubitorii de folclor vor fi spectatorii unei reprezentatii oferite de ansamblul folcloric "Plaiesii", pentru ca mai apoi seara sa se incheie cu muzica usoara, cu invitatii Dya si Lino Golden.

Pe tot parcursul serii, copiii se vor antrena si ei in diferite activitati oferite de caravana personajelor Disney.
Duminica, 6 octombrie, incepand cu ora 18:00, startul spectacolului va fi dat de Flow Reena, ca mai apoi seara sa continue in ton folcloric, cu Ansamblul " Trandafir de la Moldova", Ansamblul "Hora Vasluiului" si Orchestra "Lautarii" si Nicolae Botgros.

Cele doua zile festive vor fi incheiate cu un concert sustinut de interpreta de muzica usoara, Andra.
"Le promitem husenilor doua zile pe cinste, pe care le-am pregatit in detaliu si de care speram sa se bucure. Mai mult decat atat, ii invitam pe toti cei care ne-au fost alaturi in decursul acestor ani, in orice calitate, sa vina si sa se bucure alaturi de noi, sa ne mai aplaude inca o data si noi sa le multumim asa cum stim mai bine, prin muzica si dans popular. Ansamblul "Trandafir de la Moldova" va exista si peste 20 de ani, pentru ca acest microb al folclorului li s-a intiparit in suflete tinerilor dansatori si instrumentisti. Acestia, in timp, vor deveni parinti, bunici, iar la randul lor vor transmite mai departe dragostea pentru traditie", spune dirijorul ansamblului.

Primarul Ioan Ciupilan susține că prin organizarea acestui eveniment ce se va desfasura pe durata a doua zile  nu se dorește altceva decât continuarea unei tradiții :

“Nu pot sa spun decat ca ma bucur foarte mult sa fiu alaturi de frumosul nostru Ansamblul Folcloric “Trandafir de la Moldova” la implinirea celor 20 de ani de activitate . Generatii si generatii de dansatori formati. O echipa puternica care a reusit printr-o munca fantastica sa creeze in jurul sau un prestigiu urias, o tolba de premii si distinctii si totodata a reprezentat orasul nostru si chiar judetul in toate colturile lumii cu mandrie si demnitate . Din fericire in aceasta perioada se lucreaza si la Casa de Cultura “Alexandru Giugaru “, pentru ca in viitorul apropiat “ trandafirii” sa revina in casa lor pentru a se pregati si pentru a instrui copii pasionati de folclor si dans . Le urez un sincer si un calduros “ La multi ani !” .Sa fie sanatosi si sa munceasca la fel de mult cum au facut-o si pana acum . Cu aceasta ocazie ii invit pe huseni sa ne fie alaturi si mai ales sa le fie alaturi in semn de multumire pentru toata activitatea, in dupa-amiaza zilei de duminica, 6 octombrie, cand pe scena din Piata Tricolorului va urca Ansamblul Folcloric “ Trandafir de la Moldova” – declara primarul Ioan Ciupilan

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img