joi, 28 martie, 2024

Anul scolar 2019-2020. Modificari importante in proiectul pentru structura noului an scolar

Distribuie:

Publicat:

Proiectul privind structura anului scolar 2019-2020 a fost publicat de ministerul Educatiei si prevede modificari importante la normele, modificarile si completarile pentru noul an scolar.

Ordinul stabileste calendarul examenelor si evaluarilor nationale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificarii profesionale/a competentelor, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a.

Anul scolar 2019-2020, modificari importante

Ministerul Educatiei anunta ca anul scolar 2019-2020 incepe pe data de 2 septembrie 2019, se incheie pe data de 31 august 2020 si are 35 de saptamani de cursuri, insumand 169 de zile lucratoare.

Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 33 de saptamani de cursuri si se incheie in data de 5 iunie 2020.

Pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 34 de saptamani de cursuri si se incheie in data de 12 iunie 2020.

Pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale si pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are 37 de saptamani de cursuri, insumand 179 de zile lucratoare.

Structura noului an scolar 2019-2020

Pentru clasele terminale din invatamantul liceal – filiera tehnologica, a caror planuri cadru de invatamant in vigoare prevad un numar mai mic de 37 de saptamani, se aproba organizarea procesului de invatamant cu mentinerea structurii, a numarului total de ore/saptamana si a numarului de saptamani alocate stagiilor de pregatire practica prevazute in planurile cadru de invatamant in vigoare dar cu reducerea numarului de saptamani de cursuri pentru disciplinele si modulele din ariile curriculare corelat cu durata anului scolar.

Pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale si pentru clasele din invatamantul profesional, a caror planuri cadru de invatamant in vigoare prevad un numar mai mare de 37 de saptamani, se aproba organizarea procesului de invatamant cu mentinerea structurii, a numarului total de ore/saptamana si a numarului de saptamani alocate stagiilor de pregatire practica prevazute in planurile cadru de invatamant in vigoare dar cu reducerea numarului de saptamani de cursuri pentru disciplinele si modulele din ariile curriculare corelat cu durata anului scolar.

Numarul de ore al fiecarui modul din planurile de invatamant pentru cultura de specialitate si pregatirea practica saptamanala din aria curriculara Tehnologii aplicate in anul scolar 2019- 2020 se aproba prin ordin al ministrului educatiei nationale.

Pentru invatamantul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile cadru de invatamant in vigoare.

Stagiile de pregatire practica in invatamantul profesional si tehnic (pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore), se desfasoara in perioada propusa de unitatea de invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor.

Pentru invatamantul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), se respecta durata cursurilor stabilite prin planurile cadru de invatamant in vigoare.

Anul scolar 2019-2020. Semestrul 1

Ministerul Educatiei anunta ca anul scolar 2019-2020 se structureaza pe doua semestre, dupa cum urmeaza:

Semestrul I are 14 saptamani dispuse in perioada 16 septembrie 2019-20 decembrie 2019 Cursuri – luni, 16 septembrie 2019 – vineri, 20 decembrie 2019. 

In perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.

Vacanta de iarna – sambata, 21 decembrie 2019 – duminica, 12 ianuarie 2020.

Anul scolar 2019-2020. Semestrul 2

Semestrul al II-lea are 21 saptamani dispuse in perioada 13 ianuarie 2020 -19 iunie 2020 Cursuri – luni, 13 ianuarie 2020 – vineri, 3 aprilie 2020.

Vacanta de primavara – sambata, 4 aprilie 2020 – marti, 21 aprilie 2020 Cursuri – miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 19 iunie 2020.

Vacanta de vara – sambata, 20 iunie 2020 – duminica, 13 septembrie 2020

In zilele nelucratoare/de sarbatoare legala prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil nu se organizeaza cursuri.

Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internationala a educatiei si ziua de 5 iunie – Ziua invatatorului.

Anul scolar 2019-2020. "Programul Scoala Altfel"

Programul national „Scoala altfel” se va desfasura in perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe o perioada de 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant.

Intervalul aferent programului „Scoala altfel” nu va coincide cu perioada in care se sustin lucrarile scrise semestriale (tezele).

Pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica, din invatamantul profesional si din invatamantul postliceal se pot organiza activitati de instruire practica in saptamana dedicata programului „Scoala altfel”.

Anul scolar 2019-2020. Teze si Olimpiade

Lucrarile scrise semestriale (tezele) se sustin, dupa parcurgerea programei scolare cu cel putin 3 saptamani inainte de finalul semestrului.

Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, de regula, in perioada vacantei de primavara, conform calendarului olimpiadelor nationale scolare.

In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climatice, specificul zonei si al unitatii de invatamant, la solicitarea conducerii acesteia, consiliul de administratie al inspectoratului scolar poate aproba modificari ale structurii anului scolar stabilite prin prezentul ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului scolar se face dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor din unitatea/unitatile de invatamant respectiva/respective.

Aprobarea modificarii structurii anului scolar se acorda in conditiile asigurarii unui numar de zile de cursuri cel putin egal, precum si a posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele si evaluarile nationale: evaluarea nationala a absolventilor clasei a VIII-a, examenul de bacalaureat, examenele de certificare a competentelor profesionale, examenele de atestare a competentelor, examenele de absolvire.

Anul scolar 2019-2020. Recuperarea cursurilor suspendate

Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situatii obiective de urgenta, cum ar fi epidemii, intemperii, calamitati naturale sau altele asemenea, nu se poate realiza in perioada vacantelor scolare.

Calendarul examenelor/evaluarilor nationale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificarii profesionale/a competentelor, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a se aproba prin ordine distincte ale ministrului educatiei nationale.

Directia Generala Educatie Timpurie, Invatamant Primar si Gimnazial, Directia Generala Invatamant Secundar Superior si Educatie Permanenta, Directia Generala Minoritati si Relatia cu Parlamentul, inspectoratele scolare, precum si unitatile de invatamant preuniversitar duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img