joi, 28 martie, 2024

Anunt de ultima ora al meteorologilor. Iarna s-a lasat asteptata, dar in curand o sa ne para rau ca a venit

Distribuie:

Publicat:

Iarna mai asteapta pana sa-si intre cu adevarat in drepturi. Prima jumatate a lunii ianuarie va fi mai calda decat normalul, spune meteorologii. Abia luna februarie va fi o una autentica de iarna, informeaza Romania TV.

"Prima decada a acestei luni aduce un regim de temperaturi placut, ore cu soare, dar sa fim atenti dimineata si noaptea la ceata pentru ca aduce vizibilitate scazuta. Sunt avertizari de ceata, vizibilitate sub 200 m. Sa fim atenti in trafic dimineata. O saptamana buna din punct de vedere termic si al cantitatii de precipitatii. Zapada masoara 125 cm la Balea, 98 la Varful Omu, 89 la Calimani", a declarat, la Romania TV, Elena Mateescu, director ANM.

PROGNOZA METEO ianuarie, februarie si martie
Luna ianuarie se va mentine calda pentru jumatatea sudica a tarii. Cu toate acestea, potrivit meteorologului Elena Mateescu, nu putem exclude vremea severa, fiind posibile perioade foarte calduroase care sa alterneze cu raciri bruste.

"A doua luna din iarna, ianuarie, va fi vreme mai calda decat in mod obisnuit: Dobrogea, Oltenia, Muntenia si vestul Banatului. In restul tarii, temperaturile vor fi apropiate de norme. Vorbim de o temperatura medie de -2,1 grade. Nu inseamna ca nu putem vorbi de excluderea vremii severe. Anul 2018 cum spune Centrul European poate fi un an al extremelor meteorologice, alternante de perioade foarte calduroase cu valori ridicate pentru data din calendar, apoi raciri bruste. Aici am discutat de diferente termice mai mari de 15 grade de la o zi la alta", spune meteorologul.

Luna februarie este caracterizata ca fiind "una autentica de iarna".

"Sunt schimbari, normale din punct de vedere termic. Pastreaza tendinta in precipitatii. Cantitati peste norme si cantitati apropiate de norme in Dobrogea, Moldova. Luna februarie este una autentica de iarna. Alternanta va fi un element caracteristic pentru ca au fost diferente mari, sunt diferente care ne indica faptul ca extremele meteo in contextul incalzirii s-au accentuat si din ce in ce mai tare. Vorbim de aceste diferente din punct de vedere al valorilor extreme de temperatura", a precizat directorul ANM.

In ceea ce priveste luna martie, aceasta va fi saraca in precipitatii.

"Martie, o luna saraca in precipitatii, dar media e usor mai ridicata decat februarie, pentru ca vorbim de cantitati de peste 34 litri pe metrul patrat, comparativ cu februarie", spune meteorologul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img