marți, 23 aprilie, 2024

Anunt devastator pentru Udrea si Bica: Pot sta in puscarie 3 ani sau mai mult, pana la extradare

Distribuie:

Publicat:

Procurorul-sef al Biroului Extradari din Costa Rica, Laura Monge, spune ca procedura de extradare in cazul Elenei Udrea si al Alinei Bica continua chiar daca exista solicitari pentru acordarea statutului de refugiat, iar mandatul de arestare poate fi prelungit si dupa date de 30 decembrie, pana la finalizarea procedurii de extradare.

„Am cerut sa primim un mandat de retinere cu scopul extradarii prin intermediul cailor diplomatice, ca sa actionam pentru executarea lui. Si acest mandat a ajuns pe cai diplomatice. De cand am aflat in Costa Rica vestea ca existau doua persoane de nationalitate romana fugite de justitie, Biroul de consiliere tehnica si relatii internationale al Procuraturii Generale a Republicii Costa Rica a contactat omologii din Romania pentru a verifica daca intr-adevar s-a emis mandat de arestare cu scop de extradare si a solicitat Interpolului din Costa Rica sa verifice toate datele legate de sesizari si de procedurile corespunzatoare de retinere internationala. Dupa ce autoritatile din Romania au trimis prin caile diplomatice corespunzatoare cererea, Politia din Costa Rica si Interpolul, in colaborare cu ADIS, le-au retinut pe cele doua romance”, a spus Laura Monge.

Potrivit procurorului-sef, documentele de arestare au ajuns in 30 iulie 2018 la Ambasada din Mexic, de acolo a fost continuata procedura diplomatica, iar in 30 august s-au primit documentele la Judecatoria Penala din Costa Rica, care se ocupa de realizarea procedurilor.

Procurorul a mai spus ca mandatele de arestare preventiva pe numele Elenei Udrea si al Alinei Bica pot fi prelungite si dupa data de 30 decembrie, pe toata durata procedurii de extradare.

„Odata ce se va ajunge la 30 decembrie, daca nu s-au rezolvat cererile de extradare, atunci judecatorul poate prelungi termenul pana cand se va termina procedura de extradare, fara a exista o data exacta. (…) Termenul de arestare poate fi prelungit pana la terminarea procedurii extradarii, care continua chiar daca exista cerere de refugiat”, a spus procurorul-sef Laura Monge.

Intrebat cat timp estimeaza ca va dura procedura de extradare, procurorul a spus ca aceasta poate dura, in medie, intre 6 si 8 luni, dar sunt si cazuri in care procedura se poate prelungi chiar si peste trei ani.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea si fosta sefa DIICOT Alina Bica au fost retinute in 3 octombrie de Biroul National Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea si Alina Bica au fost arestate preventiv pentru doua luni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img