marți, 19 martie, 2024

Anunt important pentru toti romanii! Reguli noi la pensionare! Legea a fost promulgata de presedintele Iohannis

Distribuie:

Publicat:

Romanii din orasele poluate vor iesi mai repede la pensie. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care romanii care prevede pensionarea anticipata cu doi ani a locuitorilor din orase cu grad inalt de poluare.

Legea a fost adoptata de Parlament in luna iunie, fiind initiata de patru parlamentari PSD. In forma initiala, proiectul se referea doar la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea de la Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures, si a fost respinsa de Senat, insa in comisiile din Camera Deputatilor a suferit mai multe modificari, fiind depasit cadrul initial, scrie News.ro.

A fost astfel modificat sistemul de calcul al pensiei anticipate partiale, respectiv, al pensiei cu penalizarea cuantumului.

In momentul de fata, legea spune ca valoarea pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

In noua formula, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, potrivit unui tabel cu procentaje diferentiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, pana la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scazand cu 0,5%, in plaje de un an, pana la un minim de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.

O alta modificare importanta adusa sistemului public de pensii se refera la fractiunea de an de stagiu de cotizare realizata in grupa I si/sau conditii speciale de munca pentru care nu se acorda reducerea varstei standard de pensionare. Potrivit noii legi, aceasta fractiune de an de stagiu poate fi cumulata cu perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite de munca in vederea reducerii varstei standard de pensionare.

Legea schimba si categoria persoanelor care se pot asigura la sistemul public de pensii, in baza unui contract. Pana in acest moment, in sistemul public de pensii se puteau asigura avocatii si personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute. Au fost introdusi si notarii in prevederile legii, care in acest moment sunt asigurati prin Casa de Pensii a Notarilor Publici.

In prevederile legii au ramas si modificarile cu privire la reducerea varstei de pensionare a persoanelor care au muncit in zonele afectate de poluare din Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mure, vizate de initiatori la depunerea legii.

Astfel, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea pentru pensionarea anticipata partiala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img