joi, 28 martie, 2024

Anunt pentru toti romanii: e oficial, se va putea iesi mai devreme la pensie! Care este varsta la care te poti pensiona si cati bani vei primi

Distribuie:

Publicat:

Anunt pentru toti romanii: e oficial, se va putea iesi mai devreme la pensie! Una dintre schimbarile importante pe care autoritatile le pregatesc pentru sistemul pensiilor de stat ale romanilor este stabilirea unui singur tip de pensie anticipata. Acum exista doua tipuri. Mai exact, acum exista pensia anticipata (fara penalizare de cuantum) si pensia anticipata partiala (cu penalizare de cuantum). In viitor vom avea numai pensia anticipata (cu penalizare de cuantum).

Astfel, conform proiectului de lege, viitoarea pensie anticipata o sa se cuvina cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei-standard de pensionare. Aceasta va putea fi ceruta de romanii care au realizat stagiul complet de cotizare (adica vechime legala in munca de 35 de ani) si de romanii care l-au depasit cu pana la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare (…)”, scrie in initiativa legislativa, facandu-se referire la urmatoarele diminuari:

Pensia anticipata va fi transformata automat in pensie pentru limita de varsta. Totodata, se va recalcula pensia – adica se va scoate diminuarea de cuantum si se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate in perioada de pensionare anticipata.

Anunt pentru toti romanii: e oficial, se va putea iesi mai devreme la pensie! Pensia anticipata poate fi obtinuta cu maximum cinci ani inaintea implinirii varstei-standard de pensionare

In prezent, pensia anticipata poate fi obtinuta cu maximum cinci ani inaintea implinirii varstei-standard de pensionare. Insa numai daca a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipata partiala (adica viitoarea pensie anticipata) se poate obtine tot cu maximum cinci ani inaintea implinirii varstei-standard de pensionare. Dar este necesara doar realizarea stagiului complet de cotizare (se incadreaza si cei care depasesc stagiul complet cu pana la opt ani).

La pensia anticipata este nevoie de o vechime in munca mai mare decat pentru pensia anticipata partiala. Totusi, cuantumul pensiei anticipate partiale este mai mic, pentru ca se aplica anumite penalizari. Pentru barbati, varsta obisnuita de pensionare este de 65 de ani, iar pentru femei – de 63 de ani (insa prin cresteri anuale treptate se va ajunge la 63 de ani abia peste cativa ani buni).

Atentie! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare in septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img